Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте! Много хора се хващат на тази нова интернет измама

27 август 2021, 10:22 часа • 5477 прочитания

С наближаването на новата учебна година измамниците в интернет стават все по-активни. Преди 15-ти септември особено много е възможно да има фишинг-атаки към интернет-потребители, предупреждава Петър Куценко, ръководител на Solar webProxy на Ростелеком-Солар, цитиран от РИА Новости. 

"Не само родителите, но и децата се подготвят за новата учебна година. Всяка година по това време има скок в активността на интернет измамниците", каза експертът.

Тяхната цел е да получат достъп до банкови данни, за да ги препродадат на черния пазар или да ги използват за кражба на средства. За целта измамниците създават фалшиви уеб страници, които е трудно да се разграничат от реалните сайтове на магазините.

"Те имат почти идентичен адрес, навигация и дизайн. Измамниците изпращат имейли, обикновено до открадната база данни с реални клиенти. По този начин имейлите се получават от тези, които се абонират за бюлетина, и изобщо няма да заподозрят, че са жертви на измама“, обясни той.

Тази техника с нюзлетъра се използва, за да накара потребителя да побърза да направи покупка. Затова задължително трябва да се обръща внимание на имейл домейна, от който е изпратено писмото. Всички промоции пък трябва да се проверяват задължително и в интернет,. 

"Трябва също така да обърнете внимание на адреса на уебсайта в реда на браузъра. За да стане визуално подобен на реалния, измамниците сменят символи, например от i до l. Сигналите за заплаха могат да бъдат грешки в сайта, в текстове на уеб страницата, или в писмо “, - обобщи експертът.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес