Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем кръвоизлив за 15 секунди

14 декември 2015, 08:15 часа • 20211 прочитания

Управлението по контрол на качеството на хранителните продукти и лекарствените препарати (FDA) на САЩ е одобрило устройството за бързо спиране на кръвоизлив XSTAT 30 за цивилни цели.

Бързото спиране на кръвоизлива при огнестрелни рани е важен фактор за оцеляване. По данни на Института за хирургични изследвания на отбранителното министерство на САЩ в резултат на огнестрелни рани 30−40% от хората загиват от кръвозагуба и 33−56% от тях умират при пристигането в болницата.

Технологията XSTAT Rapid Hemostasis System, патентована от американската компания RevMedX, се използва за спиране на кръвоизлив за 15 секунди и е незаменима на части от тялото, където физически не може да се сложи традиционният турникет.

XSTAT 30 представлява апликатор във формата на голяма спринцовка с диаметър 30 мм, в който се съдържат 20 свити целулозни гъби във вид на таблетки, покрити със специален абсорбиращ слой.

При попадане в раната гъбите набъбват и запълват раната, създавайки физическа бариера за кръвоизлива. Броят на използваните гъби може да варира в зависимост от диаметъра и дълбочината на раната.

Всеки апликатор XSTAT 30 е способен да попие около 0,6 литра кръв и да спре кръвоизлива за срок до 4 часа. За да се улесни изваждането на гъбата от раната, всяка от тях съдържа радиологичен маркер с Х-образна форма, който се вижда добре на рентгенова снимка.

Необичайното устройство е утвърдено от FDA през април миналата година за използване от Пентагона при бойни действия, а сега новите технологии са достъпни и за цивилни граждани.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес