Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстремен влак тръгва в Китай

16 ноември 2015, 12:34 часа • 10579 прочитания

До края на 2015 година в Китай ще се появи високоскоростен влак от ново поколение, способен да осъществява превози в екстремни условия – бури, жеги и студове.

Разработката на новия модел на влака е дело на държавната компания CRRC Corp. Влакът CRH2G може да работи в условията на пясъчни бури, ветрове със скорост до 30 км/с и на височина до 3600 метра над морското равнище. Температурният диапазон, в който той може да се движи, е от -40°C до +45°C, като влакът е устойчив към интензивното ултравиолетово лъчение.

Влакът ще развива скорост около 250 км/ч, което не са най-високите показатели за жп транспорта, но за екстремни природни условия това не е и необходимо.

CRH2G ще осъществява превози по високоскоростна линия, която ще съедини Ланджоу – столица на провинция Гансу, с Урумчи – център на Синдзян-уйгурския автономен регион. За последния е характерен изключително сух климат и там не са редки силните ветрове с пясък и прах.

Според агенция Синхуа обикновените влакове, които работят по този маршрут, преминават почистване на всеки три дни. Новият модел също ще трябва да се чисти, но значително по-рядко – до два пъти месечно.

В компанията разчитат, че разработката ще заинтересува много страни по света – на първо място Близкия изток и Русия, където влаковете също са принудени да работят в екстремни условия. Сега в Китай са прокарани около 17 000 км високоскоростни жп линии, което е около 60% от общия обем.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес