Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наградиха Райна Кабаиванска с италианското отличие "Златен орел"

10 октомври 2023, 09:24 часа • 4113 прочитания

Райна Кабаиванска получи италианската награда "Златен орел" ("Aquila d’Oro"). Статуетката ѝ бе връчена от министъра на културата Кръстю Кръстев на двучасова тържествена церемония в италианското посолство. Наградата е международна и за първи път се връчва извън пределите на Италия, каза професор Фабрицио Полити, председател на комисията, определяща наградите.

При получаване на наградата си оперната прима благодари на български и на италиански език: "Благодаря ви много. Наистина се развълнувах. Може би защото съм възрастна жена", каза с усмивка тя и добави, че орелът е страхотна птица – птица на свободата.

Още: Ученичка на Райна Кабаиванска пя на Арена ди Верона в памет на жертвите от COVID - 19

Тя е най-значимата оперна певица на нашето време, родена в Бургас. Блестящата ѝ кариера обхваща всички най-значими оперни театри и концертни зали на всички континенти, но тя е особено активна в Италия, където пее във всички най-важни театри, се посочва в мотивите за наградата. Тя се дава на Райна Кабаиванска "за нейните изключителни професионални успехи на сцените по света, за убедеността ѝ да предава духа на перфекционизма в кариерата на младите артисти и затова, че избра Италия за своя втора артистична родина".

Снимка: БГНЕС

"За нея е казано всичко, използвани са най-красивите думи, казани са най-големите суперлативи, ползвани са най-прекрасните прилагателни. Не мога да измисля нещо по-умно от това. Но мога да кажа едно: Благодаря ти, Господи, че даде тя да се роди тук", каза министърът на културата. "Позволете ми да благодаря на Италия за това, че беше нейна втора родина, втората ѝ майка. Благодаря и поклон", каза още Кръстю Кръстев.

Найден Тодоров: Днес човшката цивилизация не е силна

Същата статуетка – "Златен орел", беше връчена и на маестро Найден Тодоров, диригент и директор на Софийската филхармония – за майсторството му в създаването на международни музикални проекти и за изключителните му артистични успехи на сцените по света. Наградата му бе връчена от бившия министър на културата Румен Димитров.

Още: Найден Тодоров награди артисти и културни дейци за работата им в полза на българската култура

"За мен това е една огромна чест, още повече, че орелът е много специален символ. Орелът е символ на светлината, а днес имаме нужда от светлина, повече от всякога. Орелът има възможността отвисоко да види всичко, без да забелязва дребните детайли, които ни спират в пътя напред. Орелът има едно особено качество – когато в средата на живота си е най-слаб, той успява да се възроди и да започне нов живот. Днес човешката цивилизация не е силна. Аз се надявам обаче, че като символа на орела, който е символ и на Италия, нашата цивилизация ще успее да се възроди и да тръгне отново нагоре и напред. Приемам с огромна благодарност тази награда и с надеждата, че този символ ще бъде символ и на предстоящия мир в Европа и по света", каза още Найден Тодоров, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС

Статуетката "Златен орел" беше връчена и на маестра Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, за многобройните ѝ творчески успехи, и за инициативата ѝ за майсторско популяризиране на оперното, театралното и музикалното изкуство в света, за преки и съвместни дейности в международния културен и артистичен обмен. Статуетката ѝ бе връчена от посланика на Италия у нас – Джузепина Дзара.

"Приемам тази награда с чувство на отговорност и на много голяма гордост – за това, че в 18-ата година на "Златен орел", когато за първи път тази награда напуска Италия, държавата, в която идва, е България", каза Димова.

Още: Райна Кабаиванска: Чувствам се трогателно в Бургас

Още награди

Награда за заслуги получи Регионалният исторически музей във Варна. Отличието бе прието от доц. д-р Игор Лазаренко, директор на музея – за постоянното сътрудничество и за безценната подкрепа, която оказва на международни инициативи за културен обмен, се посочва в мотивите. В благодарственото си слово Лазаренко посочи, че това е първата международна награда, която музеят получава. 

Специални награди получиха също: директорът на културния център "Двореца" в Балчик – доц. Жени Михайлова (за "нейната дълбока отдаденост към организационните дейности и подкрепа на международния културен обмен и за нейната пословична готовност да приветства всяко предложение за социално-културен растеж и развитие"); Елена Драгостинова – директор на музея "Борис Христов" (за "дълбоката ѝ отдаденост по популяризирането и разпространението на успехите и на творчеството на Борис Христов, и за многобройните реализирани проекти, свързани с международния културен обмен"); проф. Светослав Косев от Великотърновския университет (за "многобройните художествени успехи и образователна дейност, за въвеждане на иновативни технологии и представянето на живописни произведения с добавена реалност"); д-р Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия във Варна (за "неговата страст да прославя името на Италия, винаги посветен на автентичната италианска култура и за ролята му в международния културен обмен"). 

Специална награда получи и посланикът Джузепина Дзара – за "нейната дълга и ползотворна дипломатическа кариера като представител на Италия в международни органи, за утвърждаване на човешките права и на мира по света, и за активната ѝ роля в културния обмен между Италия и България".

Повече за наградата "Златен орел" 

Наградата, родена в сърцето на италианските земи – Конка Пелиня, Абруцо, има за цел да съживи италианските ценности чрез признаване на особени заслуги на потомците на италиански фамилии и на личности, отличили се със заслуги в полза на развитието на територията на италианската общност, се посочва в меморандума на "Златен орел".

Комисията, определяща наградите, е съставена от академици и експерти в областта и се председателства от професор Фабрицио Полити, бивш декан на Факултета по икономика на университета в Акуила и президент на университетския консорциум в Сулмона, Италия. Първите награди са връчени там през 2006 година.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес