Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танцов фестивал обедини артисти от три държави в Русе

16 април 2019, 14:20 часа • 1196 прочитания

При подчертан интерес в Русе се проведе XIII издание на международния танцов фестивал „Танцуваща река“. Организатори на фестивала са Община Русе, Общински Младежки дом-Русе и Сдружение „Импулс“.

Участваха 27 състава от България, Румъния и Италия, а танцьорите бяха 540, които показаха 188 вдъхновяващи изпълнения. Всички те се състезаваха в следните категории: солови изпълнения - в първа, втора и трета възрастови групи, а малки и големи групи - в подготвителна, първа, втора и трета възрастови групи. Фестивалът има конкурсен характер и  включва следните стилове: съвременни танци, джаз танц,  танцово шоу/Show Dance/MTV шоу и тематичен танц, улични танци и хип-хоп.

Фестивалът е посветен на Международния ден на балета – 29 април и има за цел да популяризира танцовото и балетно изкуство сред децата и младежите, да стимулира и развива таланта им и да дава възможност за нови контакти и изяви.

Поради повишения интерес конкурсът се проведе на две сцени – Голяма зала на Доходно здание и зала Опера, където се представиха рекордните 88 солови изпълнения. Публиката оцени с възторжени аплодисменти емоционалните изпълнения на участниците в танцовия празник. С подобаваща тържественост премина и церемонията по награждаването. Голямата награда - Гран При на конкурса получи Балет „Елемент“ от град Варна.

Специална и изненадваща награда получиха 3 участнички от 3 български града, от румънската хореографка – Флори Йордаче, дългогодишен участник на конкурса, която връчи призове за безплатно участие на конкурса за модерен балет в град Брашов, Румъния през 2019 г.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес