Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Русе дарява културен чек на зрелостниците за трета поредна година

30 септември 2024, 14:09 часа • 303 прочитания

И тази година Община Русе продължава инициативата „Културен чек“ за учениците от 12. клас на всички общински и държавни училища на територията на общината. От 4 октомври всички зрелостници ще могат да посетят по техен избор концерт или спектакъл на един от трите русенски държавни културни института: Държавна опера, ДТ „Сава Огнянов“ и Куклен театър. Културният чек няма да е валиден само за премиерни и гостуващи спектакли.

Общо 1262 са зрелостниците през учебната 2024/25 година, които ще получат културен чек и ще могат да го използват до 31 декември тази година.

Целта на инициативата е да приобщи младите хора към музикални и театрални творби от българската и световната класика. Едновременно с това Община Русе подкрепя и популяризира дейността на трите русенски културни института сред зрелостниците от русенските общински и държавни училища.

Средствата за инициативата „Културен чек“, на стойност 10 000 лв., са гласувани на сесия на Общинския съвет в Русе по предложение на общинските съветници Косьо Станев и Нора Стоянова. Идеята е тази инициатива да продължи да се поддържа и през следващите години, каквато практика има и в други европейски страни.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес