Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Русе иска до часове да се установи кой замърсява въздуха в града

21 юли 2022, 10:36 часа • 2119 прочитания

Искаме действия до часове и информация пред всички кой е източникът на тази задушлива миризма, обхванала Руся в последните часове и дни. Това заяви кметът на града Пенчо Милков в профила си във Facebook.

„Мирише ни на промишлено замърсяване. Действията трябва да бъдат предприети веднага“, заяви той.

В писмо до Министерския съвет, до министъра на околната вода и водите, до РИОСВ – Руся и до областния управител той настоява до часове да бъдат предприети мерки за установяване на източника на промишлено замърсяване в Русе.

„Вчера и онзи ден основна тема бяха баржите, с които румънската страна не може да се справи просто да ги изтегли. Вчера бях в Гюргево заедно с нашия посланик в Румъния. Сега сме изправени отново пред миризми, които според мен очевадно имат промишлен характер – нито има печки, които горят, нито на ТИР-ове ни мирише“, заяви Милков.

Кметът настоява да получи информация кой е източникът на промишлено замърсяване. „Русенци се сдобиват със станции, правят разходи, дооборудват станции - не мисля, че това трябва да е техен /общински/ разход. Въпреки това русенци го правим“, смята Милков.

ОЩЕ: Над 2000 тона горящи въглища от Румъния обгазиха Русе

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес