Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С това тирамису ще вдигнете настроението и на най-депресирания човек

06 януари 2024, 12:25 часа

Италианските рецепти са класика на гастрономията, невероятно популярни у нас по всяко време на годината. Паста, салата капрезе, пица, ризото и, разбира се, тирамису - всяко ястие от италианската кухня превръща живота ни в истински венециански карнавал...

Сега тирамису се предлага често в порционни форми и дори в чаши за уиски, но за италианците това е десерт, приготвен прецизно в голяма форма, от която се загребва с лъжица, без да се прибягва до нож. С това тирамису ще вдигнете настроението и на най-депресирания човек.

Съставки за истинско италианско тирамису:

·        300–350 г бисквити савоари

·        600 г маскарпоне

·        450 г прясно сварено силно кафе

·        4 големи жълтъка

·        120 г фина захар

·        какао на прах без захар, за сервиране

Шоколадова ТОРТА със сметана: Топ рецепта

Приготвяне на истинско италианско тирамису:

Етап 1

Сварете кафето в кафемашина или пригответе еспресо. Изсипете в купа и добавете 2 с.л.  захар. Разбъркайте. Охладете кафето напълно.

Стъпка 2

За крема жълтъците се разбиват с останалата захар на пухкав крем. Добавете охладеното маскарпоне и разбийте отново до гладкост. Италианците дори имат специално определение за правилната консистенция на тирамису - думата cremose, тоест плътно, мазно, кремообразно. Точно такъв трябва да бъде един крем.

Стъпка 3

На дъното на дълбока правоъгълна, най-добре стъклена, форма се слага една четвърт от крема.

Стъпка 4

Потопете бишкотите бързо в кафето, така че да нямат време да се намокрят, а само да се наситят с напитката. Веднага ги наредете във формата плътно една до друга на един пласт. Отгоре се поставя половината от останалия крем и се заглажда. Поставете останалите бишкоти върху него.

Стъпка 5

Прехвърлете останалия крем в сладкарски пош и го изсипете добре върху слой бишкоти. Поръсете десерта с какао през фина цедка. Охлажда се поне 2 ч. Поднася се в тавата и се взема с лъжица от нея.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес