Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Печено прасенце по сръбски - ето как го правят нашите съседи

01 февруари 2023, 14:12 часа

Добре е прасенцето да се почисти, да се разрежат корема и гърдите и да се изкорми.

След това го измийте и отстранете костите (оставете костите на главата и краката). Натрийте със сол и оставете да престои 30 минути.

Сварете сърцето, белите дробове, бъбреците и черния дроб на прасенце в подсолена вода, охладете и нарежете на парчета, добавете телешкото, морковите, лука и запържете в маслото, след което прекарайте 2 пъти през месомелачка.

Кои са най-добрите сосове за печеното свинско?

Добавете месото, преминало през месомелачка, филийките хляб, напоени с мляко, жълтъци, черен пипер, сол и разредете с бульон, така че масата да не е твърде стръмна. След това добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно.

Напълнете прасенцето с кайма, зашийте гърдите и корема, сложете в тава.

Намажете прасето със заквасена сметана, изсипете 1/2 чаша гореща вода върху лист за печене. Поставете във фурна, предварително загрята до 200-220 ° C, за 3 часа. Първо се запича до покафеняване. След това намалете температурата до 170 ° C и доведете до готовност. В процеса на печене заливайте прасенцето с разтопената мазнина.

Извадете прасенцето от фурната, махнете конците и изберете плънката. Поднесете прасенцето цяло или го разрежете по дължина на две части, след като отрежете главата. Нарежете всяка половина на парчета за сервиране.

Свинско в буркани – най-сполучливата рецепта, която всеки трябва да знае

Пълнено прасе може не само да се пече, но и да се вари в бульон с корени и подправки. За да не се разпадне прасето, то трябва да бъде увито в марля. Свареното прасенце се оставя да изстине в същия бульон. След това махнете марлята, махнете конците, нарежете на парчета, залейте с месния бульон, оставете да изстине и украсете желето.

Продукти: 1 прасенце, черен дроб, бял дроб, бъбреци, сърце на прасенце, 300 г телешко месо, 2 с.л. супени лъжици масло, 2 филийки хляб без кора, 2 яйца, 1 глава лук, 1 морков, черен пипер, сол.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес