Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Печене на пуйка - малки хитринки, за да е крехка и сочна

04 декември 2022, 13:18 часа

Наближават коледните празници и вече мислим за празничното меню. Пуйката е идеалното основно ястие, особено ако очаквате повече гости. Макар да се смята, че коледната пуйка е традиционна храна за американците, в българската традиция тя не е непозната.

За да впечатлите близките и гостите си с вкусна, крехка и сочна пуйка, трябва да спазвате няколко основни правила. Ето част от тях.

Големината на пуйката

Когато готвите за повече хора, е много важно да предвидите достатъчно храна за всички. Каква пуйка да купите? Основното правило е да планирате по около 450 г за възрастен и половината от това количество за деца. Ако сте поканили 12 възрастни и 3 деца, ви трябва пуйка с тегло около 6 кг.

Размразяване

Най-вероятно сте купили замразена пуйка или я държите във фризера преди да започнете да я готвите. От огромно значение е начинът на размразяване. Идеалният вариант е да я размразите в хладилника. Правилото е, че имате нужда от 1 ден размразяване в хладилника на всеки 2 кг. Ако пуйката ви е 9 кг, трябва да престои 5 дни в хладилника. Ако нямате толкова време, потопете я във вода.

Най-вкусната новогодишна пълнена пуйка

Купете си прясна пуйка

Ако видите в търговската мрежа прясна пуйка около коледните празници, най-вероятно тя е размразена от търговците малко по-рано, т.е. пак е била замразена. Това само ще ви спести времето вие да я размразявате. Ако имате възможност, “резервирайте” си прясна пуйка от местни производители или магазини, които продават такова месо. Затова трябва да помислите предварително. 

Започнете със саламурата

Ако искате сочна пуйка, потопете я в саламура, приготвена от вода, сол и малко захар и я оставете за 2-3 дни. Това е популярен метод, който използват майсторите готвачи. Друг вариант е “сухата саламура”. Натъркайте пуйката със сол отгоре и отдолу и оставете за няколко часа или 2-3 дни. 
Със сухата саламура после пуйката ще ви се получи по-сочна, защото ще “привлече” повече подправки, които ще се абсорбират по-добре. С влажния вариант разпределението на течността и солта става равномерно, за разлика от сухия. 

Добавете подправки

Съществуват много различни идеи как да приготвите най-сочната пуйка. Един от начините е да добавите ароматни подправки към саламурата. Опитните готвачи препоръчват да смесите канела и звездовиден анасон, дафинов лист, копър, кориандър и черен пипер на зърна. Добавете масло. Ако не искате да рискувате, просто си купете от магазина специални подправки за пуйка. 

Чудна празнична пуйка със кървавица, зеле и бекон

Подправете под кожата

Подправянето на пуйката не започва и не спира върху кожата. Най-добре изпечените пуйки са със златиста коричка и леко хрупкави. Затова се препоръчва да се “инжектират” подправки под кожата, но без да се стига до самото месо. Отделете внимателно кожата от месото, намажете маслото /и евентуално подправки/ под кожата. Уверете се, че ги разпределяте равномерно. Така ще придадете великолепен вкус, без да жертвате хрупкавата коричка.

Време за печене

Обикновено пуйката се пече от 3 до 5 часа според големината. Използвайте термометър за месо, за да следите температурата на печене, ако държите да имате вкусно и сочно месо. Ако по време на печене, забележите, че пуйката започва да потъмнява, покрийте я с алуминиево фолио, но не изцяло.

Дайте малко почивка на пуйката

Когато пуйката е готова, сигурно се изкушавате да я нарежете. Но изчакайте малко. Намалете фурната с 5-10 градуса, това ще я направи по-сочна и вкусна. Ако я разрежете много рано, тя ще загуби част от сока на дъската за рязане. Пуйката трябва да почива от 20 до 40 минути. 

Използвайте фолио

Докато пуйката ви си почива, покрийте я с фолио. Това само подпомага процеса на почивка и увеличава сочността на месото. Дори процесът на нарязване след това ще ви е по-лесен. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес