Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите подправки за боба на Бъдни вечер - ето кои са те

20 декември 2023, 16:41 часа

Бобът е едно от ястията, които традиционно присъстват на трапезата на Бъдни вечер. В приготвянето му няма нищо сложни. Но добавянето на определени подправки към него ще го направят по-вкусен от всякога.

Най-добрите подправки за боба

Списъкът с тях включва:

  • мащерка;
  • босилек;
  • кориандър;
  • лют червен пипер;
  • чесън;
  • кимион;
  • кориандър;
  • куркума;
  • червен пипер;

Подправката, с която яхнията от боб със зеле става по-вкусна от всякога

Добре е предварително да накиснете боба от предната вечер в малко вода. На следващия ден вече може да го сварите - варете в леко подсолена вода с добавката на няколко капчици олио. Много домакини изхвърлят първата вода, но ако бобът е бил предварително накиснат тази стъпка може да се пропусне. В отделен съд се запържат морковите и лука, нарязани на ситно. Към тях тях се добавя доматеното пюре. Сместа се запържва за няколко минути и се добавя към боба. Вари се до готовност. Малко преди тенджерата да се махне от котлона се добавят желаните подправки. Много домакини добавят червен пипер още при запържването на лука.

Полезни свойства на боба

Бобът е една от най-полезните храни. Но за какво точно е полезен?

Редовната му консумация е полезна както за здрави хора, така и за хора със затлъстяване. Терапевтичният ефект в този случай се дължи на намаляване на нивото на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност, както и поради повишаване на нивото на липопротеините с висока плътност.

Антиоксидантната и противовъзпалителната активност на боба се дължи на фенолни съединения (фенолни киселини, флавоноиди и антоцианини) и несмилаеми ферментиращи компоненти (прекурсори на мастни киселини с къса верига).

Заслужава да се отбележи, че сярата, която се съдържа в червения боб, има положителен ефект върху имунната система и повишава устойчивостта на организма към инфекции, което е особено важно по време на сезонни заболявания и епидемии. Антиоксидантните свойства ускоряват отстраняването на токсините от тялото и подобряват цялостното здраве на имунната система.

Фасулът съдържа голямо количество фибри. Растителните фибри имат благоприятен ефект върху храносмилателната система, помагат за прочистване на червата и премахват натрупаните отпадъци и токсини от тялото. Само една чаша боб съдържа дневната ви нужда от фибри. Изследванията показват също, че поради високото си съдържание на фибри, бобът може да понижи „лошия“ холестерол, да повиши „добрия“ холестерол. Освен това той оказва положителен ефект върху рисковите фактори за метаболитен синдром, като по този начин намалява вероятността от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар и холестерола, когато ядем боб


 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес