Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите ястия с кестени?

08 ноември 2023, 12:44 часа

Можете да готвите кестени не само във фурната. Освен това има много рецепти, които ще ви помогнат да направите много оригинално и необичайно ястие, отколкото просто да ги печете във фурната.

Преди да започнете да готвите, трябва да ги подготвите правилно. Кестените трябва не само да се обелят, но и да се отстранят горчивите ципи. След това черупката на ядката трябва да се изтърка с четка, за да се отстрани останалата мръсотия.

След това те или се поставят на шишчета, или се правят разрези. След това се слагат на открит огън. Разрезът е направен, за да не се пръснат кестените при печене.

Също така трябва да премахнете кората правилно. Препоръчително е леко да отрежете кората и да поставите ядките във вряща вода за три минути. Изваждайте едно по едно и бавно отстранявайте кората. Моля, имайте предвид, че колкото по-топъл е кестенът, толкова по-лесно е да премахнете кожата. Останалите филми и мембрани трябва да бъдат почистени. В противен случай готовите кестени ще имат горчив вкус.

Кестените се използват в много рецепти.

Рецепта на деня: Печени кестени

Печени кестени със сирене

Преди да започнете да готвите, трябва да загреете фурната до 200 градуса. След това обелете кестените (350 г). След това трябва да вземете пармезан (15 г) и да го настържете. След това се смесва с галета (15 г). Сместа от сирене и хляб се овкусява с черен пипер. Счупете яйцето в отделен съд и го разбийте леко с бъркалка. Сега трябва да вземете кестена, да го потопите първо в разбитото яйце, а след това в сместа със сирене.

Направете същото и с останалите кестени. Намажете формата за печене с масло. След това поставете всички кестени във формата, поръсете отгоре с останалите трохи и предварително настъргано масло. Печете кестените само за 15 минути. Преди сервиране поръсете ядките с наситнен магданоз и ги набодете на шишчета.

Пюре от кестени

За да използвате пюре в сосове за месни ястия, трябва да обелите кестените и да ги сварите в бульона за около 15 минути. Това е необходимо, за да могат кестените да имат мека консистенция. След това трябва или да ги намачкате с вилица, или да ги накълцате в кухненски робот. Препоръчително е да добавите масло, сол, сметана и малко количество индийско орехче към пюрето. Препоръчително е да сервирате този сос с патица, пиле или заек. За да направите сос за десерти, просто сварете обелените кестени в сладко мляко. След това просто намачкайте с вилица.

Кестени с брюкселско зеле

Първо сварете брюкселското зеле (350 г) за 5-8 минути във вряща вода. След това разтопете парче масло в тиган, нарежете бекона на малки кубчета и го запържете. След това в тигана се добавят обелени, готови кестени (200 г) и сварено зеле. Разбъркайте всичко и продължете да пържите още минута. Преди сервиране може да овкусите с любимите си подправки.

Пикантни кестени

В купа за салата се поставят готови обелени кестени (200 г), консервирани патладжани (1 с. л.), къри паста (1 с. л.) и нарязан кориандър (1 с. л.). Смесете всички съставки и сервирайте.

Колко време се варят кестени, за да станат меки и вкусни?

Ризото с кестени

Кестените (500 г) се обелват и се сваряват в подсолена вода заедно с дафиновите листа и карамфила. След това свалете от огъня, обелете, изберете най-красивите 15 парчета, а останалите смелете през сито. След това запържете пюрето от кестени, зеления лук (едно перо е достатъчно), сметаната (2 с. л.) и ориза (400 г), като постепенно добавяте 1 л зеленчуков бульон. Междувременно в друг тиган се запържват нарязани колбаси (няколко парчета) и цели кестени. Постепенно намалете котлона и оставете да къкри няколко минути. Когато оризът е готов се поръсва с настърган пармезан. След това го сложете в чиния в ринг, а в центъра наредете кренвиршите и кестените.

Кестени с горски гъби

Скълцаните на ситно скилидки чесън и гъбите шийтаке (250 г) се запържват в зехтина до омекване. Можете да добавите вода, за да не загорят гъбите. След това към сместа се добавят консервираните кестени (470 г), за да се затоплят. Овкусете обилно с черен пипер отгоре и сервирайте.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес