Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвят традиционните Родопски катми – изкушение запазено през вековете

11 март 2024, 19:02 часа

От късните съботни утрини от онези години, в които старият гардероб беше моята детска крепост, помня най-ярко тракащия звук на пишеща машина, до която бяха наредени бурканчета домашно сладко за катмите, които дядо традиционно чакаше всяка събота баба да му приготви, светла им памет, веднага щом стана, „за да са топли и за внучето“.

Родопчанин по корени и душа, той обожаваше катмите, но все им намираше „махана“, колкото и да се стараеше баба. Вероятно фактът, че не беше от Родопите – тази тайнствена и магическа планина, съхранила памет, история, загадки и тайни, беше причината всяка събота да се намира „махана“ на катмите, но и всяка събота чинията с вкусните ароматни, потопени в масълце изкушения да остава празна.

Рецептата не записах, за което съжалявам, тъй като и до днес не открих някой някъде да поднася онези катми от детството ми, макар да живея в сърцето на Родопите. Вероятно любимите ръце на баба, изкривени от старостта, но все така грижовни към всички ни, правеха от традиционните родопски катми онези вълшебни вкусотии, чиито аромат е аромат на детство, а споменът за които ме връща в едни безгрижни и щастливи години, в които леглата бяха с пружини, масите – сковани от дедите ни, но сякаш бяхме по-истински и по-щастливи.

Рецепта за КАТМИТЕ НА БАБА

Неоткрила в днешните катми вкуса на детството, реших да се пробвам да си ги приготвя сама, търсейки стара рецепта за традиционните Родопски катми, за да я споделя с вас и да оставите в своите деца и внуци чрез тази сладка закуска онази следа, която ще им носи и носталгия, и усмивка, ще ги връща във времето назад и ще рисува спомени и следи от вас, дори когато вече ви няма.

Родопските катми – магия в чиния

Ако ви предложат катми по Родопски с шоколад или кашу, откажете ги. Бабите и дядовците ни родопчани не познаваха вкуса на такива „катми“, те ги приготвяха така, както едно време техните баби са ги поднасяли на масата – с домашно прясно краве масло и с… нищо друго. По-късно в някои части на Родопите се добавя мед или домашно сладко, но нито течният шоколад, нито съвременните топинги имат място в рецептата за приготвяне на традиционните  Родопски катми. Вижте ги.

Родопски катми – необходими съставки за традиционната стара рецепта

За оригиналната рецепта се отправяме към Смолян – град в сърцето на Родопите, защото вярваме, че там традициите са живи и съхранени, неподвластни на времето, и че можем да разчитаме, че наистина си хапваме родопски катми, а не някакво осъвременено сладко десертче, което има бегла прилика с катмите от детството ми. За да ги приготвите, ще са ви нужни само:

  • 4 яйца,
  • 2 кофички кисело мляко, което е важно да е качествено, а не имитиращ продукт, все пак бабите ни са ги забърквали с домашно,
  • 2 кофички със същата големина вода,
  • килограм бяло брашно,
  • кубче мая,
  • по щипка сол и захар,
  • за намазване на изпечените катми – масло, висококачествено или домашно.

Каква е разликата между катми и палачинки

Традиционните Родопски катми – как се приготвят

Бързаме да кажем – задължително на сач. Всичко друго е някаква сладка закуска, но не и катма. А това са стъпките, които да следвате, за да си забъркате и изпечете традиционните Родопски катми:

1.       Яйцата се разбиват с щипката солчица и захар.

2.       Добавят се киселото мляко и водата и бъркането продължава, като горещо препоръчваме да е на ръка, а не със съвременен домакински уред.

3.       Брашното се пресява, добавя се към него маята и заедно се бъркат към сместа, която сме приготвили до тук, след което се оставя да втаса тази смес поне 30-40 минути на топло. Внимавайте с гъстотата – сместа трябва да е като боза, ето защо прибавяйте бавно брашното към течните съставки и ако трябва, намалете или увеличете количеството му до получаване на нужната гъстота.

4.       Готови сте да разсипете сместа с черпак в сача, когато по повърхността се образуват стотици балончета, показващи, че е втасала. За такива мехурчета се наблюдава и по време на приготвянето на катмата в сача, като тук те показват, че е готова за обръщане.

5.       По отношение на градусите на котлона – той първо трябва да е силен, а после се намаля леко. Внимавайте да не загорите родопската вкусотия и да не пропуснете да я намажете щедро с масло, докато е още вряща, след като я извадите от сача.

Приятни минутки с магията на родопската кухня!

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес