Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвят печени кестени на фурна

02 октомври 2024, 16:51 часа

Печените кестени са едно от най-уютните и ароматни удоволствия през есента и зимата. Със своя сладък и мек вкус, те са перфектни за закуска, добавка към ястия или просто като топло лакомство в студените дни. Ако никога не сте приготвяли кестени у дома, не се притеснявайте – процесът е лесен и бърз, а резултатът ще ви изненада приятно. Ето как да приготвите идеално изпечени кестени на фурна.

Подготовка на кестените

Преди да започнете с печенето, първата стъпка е да накиснете кестените. Това ще помогне на черупката да омекне и по-лесно да се разреже. Накиснете кестените в студена вода за поне един час. След като мине времето за накисване, ги отцедете и ги подгответе за следващата стъпка.

Разрязване на кестените

За да не се пръснат по време на печенето и за да улесните беленето, е необходимо да направите разрези върху кестените. С остър нож изрежете острите им краища по ръба, след което откъм тъпата им страна направете плитки кръстообразни разрези. Това ще позволи на топлината да проникне по-добре и ще улесни отделянето на черупката след изпичането.

Може ли да се ядат кестени при диабет - ето какво разкри лекар

Печене във фурната

След като кестените са подготвени, ги поставете в тавичка и ги покрийте с алуминиево фолио. Загрейте фурната до 180 градуса и поставете тавата вътре. Оставете кестените да се пекат за около 20-25 минути, като от време на време разклащате тавата, за да се изпекат равномерно.

Ако след изтичането на това време кестените все още не са омекнали, изключете фурната и ги оставете вътре за още около 10 минути, докато достигнат желаната текстура.

Приготвянето на печени кестени у дома е много по-лесно, отколкото изглежда и резултатът винаги си заслужава. Със своя топъл аромат и мек вкус, тези малки вкусотии са идеалният начин да създадете уют и настроение през студените дни. Опитайте този прост метод и се насладете на истинския вкус на печените кестени!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес