Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя традиционното сладко от вишни

05 юни 2024, 16:00 часа

Сладкото от вишни е едно от най-любимите и традиционни лакомства, които носят вкуса на детството. Неговият сладко-кисел вкус е идеален за намазване на филия, добавка към някой сладкиш или просто за наслада директно от бурканчето. В тази статия ще ви покажем как да приготвите традиционно сладко от вишни, което ще стане хит във вашата кухня.

Домашен кекс със сладко от вишни: Рецептата на мама

Необходими продукти

За да приготвите вкусното сладко от вишни, ще ви трябват следните съставки:

  • Вишни - 1 кг
  • Захар - 1 кг
  • Лимонтозу - 1 лъжичка

Начин на приготвяне

1. Подготовка на плодовете

Първата стъпка е да подготвите вишните. Със специален уред или с помощта на безопасна игла извадете костилките от вишните. Тази стъпка може да отнеме малко време, но е важна за постигането на перфектното сладко.

сладко

2. Засипване със захар

След като сте извадили костилките, поставете вишните в широка и плитка тенджера. Можете да използвате най-долната камера на стара руска соковарка, ако разполагате с такава. Засипете вишните със захарта и оставете сместа да престои една нощ. Това ще позволи на плодовете да отделят своя сок и да се захаросат добре.

3. Варене на сладкото

На следващата сутрин поставете тенджерата на силен огън и започнете да варите сладкото. По време на варенето ще се образува плътна бяла пяна, която трябва непрекъснато да отстранявате с решетеста лъжица. Това ще помогне за постигане на чист и прозрачен сироп.

След около 40 минути варене, сладкото би трябвало да е готово. За да проверите, капнете малко от сиропа върху студена суха чинийка, нокът или бучка захар. Ако капката не се разтича, сладкото е готово.

Кифлички със сладко от вишни по бабина рецепта

Когато сладкото е готово, добавете лимонтозуто и изключете котлона. Доварете сладкото още минута-две и го дръпнете от огъня. Ако все още има малко пяна, я отстранете напълно. Сега сладкото е готово за наливане в буркани.

Съхранение

Налейте горещото сладко в предварително затоплени буркани, но не ги затваряйте с капачки, докато не изстинат напълно. Това ще предотврати образуването на конденз по капачките, което може да доведе до захаросване на сладкото.

Приготвянето на традиционно сладко от вишни е не само лесно, но и изключително удовлетворяващо. Вкусът на домашното сладко е неповторим и винаги носи радост и усмивки на лицата на всички, които го опитат.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес