Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя пържен телешки дроб по турски

22 август 2024, 12:15 часа

Турската кухня е известна със своето умело съчетание на аромати и подправки, които създават незабравими вкусови изживявания. Един от тези автентични и апетитни рецепти е пърженият телешки дроб по турски, който съчетава нежността на дроба с богатството на подправки и гарнитури, типични за региона. В тази статия ще ви покажем как да приготвите това ястие, което ще внесе духа на Ориента във вашия дом.

5 тайни как да приготвим най-крехкия телешки черен дроб

Необходими продукти

За да приготвите това ястие, ще ви трябват следните съставки:

  • 500 г телешки дроб
  • 1 ч.ч. дългозърнест ориз
  • 85 г масло
  • 3 с.л. тиквени семки
  • 2 с.л. стафиди
  • 400 мл бульон (телешки)
  • 2 зърна бахар
  • 2-3 щипки канела
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз
  • Червен пипер (по желание)

Как да приготвите пържен телешки дроб по турски?

1. Подготовка на ориза

Започнете с приготвянето на ориза, който ще бъде неотменна част от ястието. Измерете една чаша дългозърнест ориз и го залейте с гореща вода в съотношение 3:1 (вода към ориз). Оставете го да се накисне, докато приготвяте останалите съставки.

черен дроб, месо

2. Запържване на телешкия дроб

В дълбок тиган разтопете маслото на средна температура. Измийте добре телешкия дроб и го нарежете на малки парченца. Запържете дроба в горещото масло, като го оставите да придобие златист цвят и да се промени на вкус. Това ще отнеме около 5-7 минути. След като дробът е готов, добавете тиквените семки и стафидите, които ще придадат на ястието уникален вкус и текстура.

3. Овкусяване и комбиниране на съставките

След като дробът е запържен, овкусете го със сол и черен пипер по ваш вкус. Изсипете горещия бульон в тигана, така че да покрие дроба напълно. Към тази смес добавете прецедения ориз и захлупете съда с капак. Намалете котлона и оставете ястието да къкри на тих огън за 10-15 минути, докато оризът поеме бульона и стане мек и ароматен.

Ето защо се кисне черният дроб в прясно мляко - добавете тази съставка и ще стане чуден!

4. Завършване на ястието

След като оризът е готов, поръсете ястието с щипка канела, добавете зърната бахар и сложете няколко цели листа от магданоз за свежест. Отстранете тигана от котлона и го покрийте с памучна кърпа, след което захлупете с капака. Оставете ястието да почине за около 25 минути, което ще позволи на всички вкусове да се смесят и да се развият напълно.

5. Допълнителен вкус

Когато сте готови да сервирате, поръсете ястието с малко червен пипер за допълнителен цвят и пикантност. Ако обичате по-люто, можете да добавите и малко лют пипер. 

Пърженият телешки дроб по турски е перфектното ястие за всички, които търсят нещо различно и екзотично в своето меню. Съчетанието на нежния дроб, ароматните подправки и уникалната текстура на ориза и тиквените семки създават ястие, което ще задоволи и най-изисканите вкусове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес