Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как се приготвя перфектния компот от круши. Запишете си тази рецепта!

15 септември 2024, 09:53 часа

Компотите са една от зимнините, които нашите баби и майки дълбоко са уважавали. В миналото те не пропускаха възможността да напълнят тъмното скривалище (килера) с вкусни плодове и зеленчуци, консервирани и в очакване да бъдат похапнати.

Днес ще споделим една от онези рецепти, които са били на почит в бабините тефтери. Щастливи сме, че ще разкрием пред вас как сами да си приготвите вкусен компот от круши, при това с малко продукти и почти никакви усилия. Време е да се захващате с направата му.

Как се приготвя най-ароматният компот от круши?

Още: Уникален десерт: Глазирани круши със сос „Сабайон“

Най-важното от всичко е внимателно да подберете плодовете, с които ще творите зимнината. Те не трябва да са прекалено зрели, нито твърде зелени. За предпочитане е да заложите на ароматен сорт, така ще си гарантирате изпипани компоти, които с удоволствие да похапвате.

Ето го и списъка с продукти, които ще са ви нужни:

за 12 порции:

  • 5 кг круши
  • 1 1/4 кг захар
  • 2 л. вода

Още: Лесен сладкиш с круши, който се приготвя за 15 минути

Начин на приготвяне на компотите:

Започнете с рязането на крушите. Нарежете ги на ивици по дължина и ги разпределете в бурканите. Добавя се захар. Съотношението трябва да е 1:4 спрямо плодовете. Долива се вода, а количеството ѝ трябва да е минимум 1.5 повече от плодовете.

Следващата стъпка е затварянето на бурканите. Подреждат се в подходящ съд и между тях се слагат кърпи, за да не се удрят един в друг по време на варенето. Стерилизирането продължава 15 минути. След това се вадят от водата и се обръщат с капачките надолу, за да се запечатат за дълго време.

Пробвайте тази рецепта, ще останете приятно изненадани.

Още: Експерти: Могат ли диабетиците да ядат круши?

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес