Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зарков разчита НС да има воля да приеме механизма за контрол над главния прокурор

20 януари 2023, 12:22 часа • 1224 прочитания

Правосъдният министър Крум Зарков разчита Народното събрание да успее да приеме механизма за контрол над главния прокурор, който снощи мина с промените в НПК на първо гласуване в правната комисия. "Важен е факторът време, но още по-важен е факторът воля. Ако има достатъчно воля в това Народно събрание, ще се намери и време да приемат поне този най-важен закон", заяви Зарков пред журналисти.

По думите му, ако това Народно събрание го приеме, ще освободи хората от един дебат, който циклично се върти без да стига до някъде; ще свали наблюдението от страната по над 70 дела от ЕСПЧ; ще освободи въпроса за механизма за сътрудничество, а оттам и за Шенген. "Хубаво е, че правната комисия го прие, още по-хубаво ще е да го направи пленарна зала на първо и второ четене", коментира Зарков.

По повод острите забележки на главния прокурор Иван Гешев по законопроекта, изразени вчера пред депутатите от правната комисия, Зарков заяви: "Нямам намерение да се надприказвам с главния прокурор. Трябва да се приеме този закон, след което той има правото да го изпрати в Конституционния съд, където да кажат противоконституционен ли е или не".

ОЩЕ: Главният прокурор се чуди да се гордее ли, че се прави закон за Иван Гешев

Правосъдния министър увери, че на всички критики, чути от върховете на прокуратурата в последните седмици, е отговорено подробно в мотивите на законопроекта и добави: "Сега от разговор между глухи, в който всеки тропа с крак и твърди своето, не мисля че има нужда".

Той е категоричен, че си заслужава да бъде изпълнена със съдържание конституционната повеля – правова държава и не смята, че е толкова трудно.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес