Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева вижда в срещата с Ердоган само сигурността, не и двустранни въпроси

26 март 2018, 09:00 часа • 1725 прочитания

"Сигурност на българската граница, продължаване на споразумението за бежанците, така като сега има нулев натиск върху границата, така и да продължи. Темата на днешната среща е сигурността за България." Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева преди началото на предстоящата среща във Варна с участието на турския президент Реджеп Еродган.

"Това е изключително важна среща, всички колеги поздравиха България за това, че тя се провежда. Всички лидери са подчертали и са възложили голямо доверие на България да се даде тласък на нормализиране на диалога с Турция", допълни още външният ни министър в интервю за bTV.

Министърът допълни, че "Турция трябва да спазва международните договори, ако иска продължи пътя си към ЕС. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция."

На въпрос дали ще бъде повдигната темата за обезщетението на тракийските бежанци Захариева заяви: "Това е среща ЕС - Турция, не е двустранна среща и съм убедена, че колегите от БСП го знаят. Истината е, че подвеждат българските граждани. Всеки път премиерът защитава и поставя интересите на България. За съжаление важният въпрос за обезщетяване на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивиденти. Призовавам българските политици да бъдат отговорни и да бъдат държавници."

"Спекулациите, които чуваме, са с цел изместване на успехите ни във външната ни политика. А това е самата среща. Фактът, че тя се състои вече е успех. Външна политика не се прави с размяна на обвинения чрез медиите, а с преговорите на масата. И това прави България," допълни още Захариева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес