Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За разлика от депутати и министри: Топ кметовете от скромни по-скромни

21 август 2023, 14:59 часа • 4864 прочитания

От скромни по-скромни са имотите и колите на топ кметовете в България. Градоначалниците на най-големите пет общини - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора - по никакъв начин не могат да се мерят с богаташите в Народното събрание, нито с някои членове на правителството.

Още: Най-богатите депутати: Има човек с 8 самолета и не е Пеевски (СНИМКИ)

Последните им декларации са или почти празни, с изключение заплатите им за предната година, или пък повтарят вписани в предишни декларации данни.

Фандъкова с 3 апартамента и 3 коли

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ още преди тя да оглави най-голямата община в България – Столична, и до днес имат три апартамента и магазин в София, къща в Сопот - като обезщетение в съсобствен имот. Тя е вписала още къща в Самоков по договор за гледане и наследствени имоти в Самоковско.

Колите им са „Рено Меган“ за 6000 лева, „Тойота Корола Версо“ за 7500 лв. и „Фолксваген Голф“ за 3200 лв. От заплата Фандъкова е икономисала 7400 лв. за м.г. Това показват данните от имуществената й декларация пред КПКОНПИ.

Още: "Kой е по-по-най": Какво показват имуществените декларации на министрите?

"Трабантът" на кмета на Пловдив

При делба миналата година кметът на Пловдив Здравко Димитров е получил апартамент в Пловдив на цена 9700 лв. Спестил е 10 318 лв.

Във встъпителната си декларация като кмет и областен управител преди това декларира два апартамента в Пловдив, придобити през 1993 и 2005 г., единият от който e дарение. Купил е също вила в село Бойково и е получил безвъзмездно много ниви в същото село.

Има мотор „Хонда“ за 6000, лека кола „Трабант“ и авторемарке.

Още: Двуцифрено число милионери: Много директори на болници живеят добре

Колко е спестил Портних?

Кметът на Варна Иван Портних е икономисал 13 640 лв. През 2019 той е вписал автомобил „Фолксваген Пасат“ за 6000 лева, притежаван от него и съпругата му.

По-рано, през 2016 г., декларира къща във Варна с площ 650 кв. м за 325 000 лв. През 2015 е декларирал апартамент в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ с площ 111 кв. м, придобит предишната година за 60 хиляди лева. Тогава къщата му в КК „Чайка“ на Варна е била в строеж.

Още: Най-скъпата кола при депутатите е в ДПС: И не е Пеевски

Декларацията на бургаския кмет

Кметът на Бургас Димитър Николов е спестил 6938 лв. През 2017 г. е декларирал наследени лозя в село Просеник.

Още по-рано - през 2014 г., е вписал придобито по давност дворно място в кв. Ветрен на Бургас, строеж на гараж и барбекю. През 2013 г. е декларирал семеен апартамент в Созопол.

Още: Най-голяма заплата сред ректорите: Финансов грешник според КПКОНПИ

Кметът на Стара Загора

Тази година кметът на Стара Загора - Живко Тодоров - е попълнил годишната данъчна основа от трудовите му доходи на обща стойност 39 197. През 2016 е вписал апартамент в София, купен за 166 460 лева.

Още: "Спестовници": Какво показват имуществените декларации на Румен Радев и Бойко Борисов?

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес