Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" иска анулиране на решението за ветото за Северна Македония

01 юли 2022, 10:08 часа • 2176 прочитания

Парламентарната група на "Възраждане" ще поиска анулиране на решението на парламента, с което дава мандат на правителството за подкрепа на френското предложение за Република Северна Македония (РСМ) и вдигане на ветото за преговорите ѝ за членство в Европейския съюз. Това посочи в декларация от името на парламентарната група лидерът на партията Костадин Костадинов

Той настоя Министерство на външните работи да запознае народните представители с новото решение на Макрон, което определи като "компромис на компромиса". Костадинов визира вчерашните изявления на френския президент Еманюел Макрон и македонския премиер Димитър Ковачевски и уточни, че според тях историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка между ЕС и РСМ.

"Ще настояваме българският парламент да анулира решението си, докато не се уточнят всички обстоятелства около ревизираното еднолично от Макрон предложение", каза Костадинов. Лидерът на "Възраждане" каза още, че изразът "гаранция – Франция" за пореден път се е потвърдил.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес