Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Война на билбордове": Съдът отказа да се занимава с предизборната драма на Денков, Борисов и Пеевски

31 май 2024, 17:57 часа • 5539 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с предизборния билборд на "Продължаваме промяната - Демократична България", който беше свален с решение на ЦИК по жалба на ГЕРБ.

Става въпрос за билбордове, на които са сложени снимки на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски, на фона на които е зададен въпрос "Какъв искате да бъде вашият премиер". Бившият премиер и ПП-ДБ веднага обжалваха пред съда, а няколко дни по-късно отново разпространиха билбордовете, но този път на мястото на Пеевски и Борисов имаше само черни силуети.

Под текста "Какъв искате да бъде вашият премиер" отново се вижда лицето на Николай Денков, но на мястото на снимките на Бойко Борисов и Делян Пеевски този път има само черни силуети.

Мотивите

С днешното решение на ВАС се разрешава и на избирателната комисия да състави акт за установеното нарушение на Денков, която може да достигне до 5000 лева. Още: ПП-ДБ примамва Борисов с прословутия плакат "Денков - Борисов - Пеевски" на дебат с Денков

От съда напомнят, че премахването на спорните билбордове е разпоредено заради законови текстове, които забраняват използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави.

"Включването на снимков материал, съответно фотографски изображения на лица, които не са дали изрично съгласие за това, представлаващи политически партии и коалиции, различни от коалицията, в полза на която е поставен съответния агитационен материал, по същността си представлява нарушение на добрите нрави, защото последната ги използва в предизборната си агитация в своя подкрепа. Поначало моралните принципи и норми, установени в обществото, не са предмет на правно регулиране. Ето защо обичайно нормативните актове не ги дефинират, а директно препращат към тях. Нито Конституцията, нито отделните закони формулират определение за "добрите нрави", тъй като това е понятие на морала и етиката, установени в обществото, но въздигнати в правна норма тяхното спазване се санкционира в определени хипотези, какъвто е настоящия случай", категорични са съдиите. Още: Билбордове, карикатури, мемета - какво се опитват да ни кажат партиите? Анализ на Даниел Киряков (ВИДЕО)

"В понятието "добрите нрави" попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. Именно нарушаването на тези принципи и ценности ЦИК вярно е преценила, че е осъществено чрез използването на фотографски изображения на политически лидери на други политически формации, участващи на процесните избори, без тяхното знание и съгласие, което се включва в обхвата на понятието накърняване на добрите нрави", се казва още в решението. Още: Politicо: Мафията тласка българската демокрация в пропастта

Решението на ВАС е окончателно.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес