Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС окончателно реши да защити оранжерията на Доган

22 ноември 2022, 16:07 часа • 2309 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) взе окончателно решение оранжерията до имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“ да не се събаря. Тричленен състав на ВАС отмени заповед на зам.-кмета на община Бургас, с която се разпореждаше премахване на обекта. Тя обаче бе обжалвана от фирмата „Хермес Солар“, свързана със строежа.

Решението на върховните съдии е публикувано в сайта на ВАС на 21 ноември. Накратко, мотивите за отмяна на заповедта на зам.-кмета по строителството от декември 2020 г. е липса на конкретика относно обекта край сараите на Ахмед Доган.

Съдът счита обжалваното решение на зам.-кмета за „неправилно и необосновано“. В него не били описани достатъчно детайлно и ясно кои точно незаконни постройки и с каква площ трябва да бъдат отстранени като незаконни.

По делото са изготвени експертизи, които установяват какво представлява оранжерията. Нареденият за премахване строеж е сглобяема постройка с три свързани части - А, Б и В от метална конструкция с различни размери. Общата площ на трите части е 912 кв.м. Според съда обаче описаният в заповедта строеж не е индивидуализиран в достатъчна степен, което възпрепятства възможността за надлежен съдебен контрол на заповедта и съответствието ѝ с приложимите законови разпоредби.

В разпоредителната част на заповедта е наредено премахването на незаконен строеж "оранжерия с приблизителна площ 500 кв.м". Според ВАС обаче това е площ, неотговаряща на измерената при проверка на вещото лице.

„Според административно-процесуалния кодекс издателят на акта трябва да докаже убедително основанията за издаването на заповедта, което в случая не е направено“, твърдят от съда.

Припомняме, че в мотивите си ресорният зам.-кмет на Бургас посочваше, че няма данни за годината на построяване на оранжерията, няма инвестиционен проект и разрешение за строеж. През юли 2021 г. Бургаският административен съд реши, че обектът в лесопарк „Росенец“ трябва да бъде премахнат, отхвърляйки жалбата на „Хермес Солар“ и приемайки мотивите на зам.-кмета.

През декември 2021 г. ВАС обаче спаси временно оранжерията, като прие, че предишната инстанция на си изпълнила задълженията и не събрала всички доказателства по случая.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес