Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ, партията се прекръсти

05 декември 2021, 11:24 часа • 10261 прочитания

Борис Ячев е новият председател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), реши конгресът на партията, провел се в Златоград.

Според официалното съобщение от партията, конгресът "уважи желанието на досегашния лидер Валери Симеонов да се оттегли".

"Когато влязохме в управлението минималната пенсия беше 164 лв. Трудно, но упорито за 4 години мандат, въпреки съпротивата на ГЕРБ успяхме да изпълним обещаното пред нашите избиратели минималната пенсия да стане 300 лв.", каза Симеонов на изпроводняк. И брои като успех изграждането на оградата по границата с Турция плюс законовите промени, довели до промяна при лотарийните игри (скандалът с Васил Божков), което доведе до държавен монопол*** и 25% спад на приходите от хазартни такси в бюджета, признато от финансовия министър на ГЕРБ Кирил Ананиев в края на февруари, 2021 година пред парламента. Битката с шума също беше изтъкната от Симеонов като постижение.

НФСБ продължава напред с името "Силна България", реши конгресът на НФСБ. Делегатите преизбраха досегашния заместник-председател Данчо Хаджиев, управител на телевизия СКАТ. Областният координатор за София Венера Тодорова беше избрана за заместник-председател като човек, който активно работи със структурите във важния за страната регион. Трети заместник на Борис Ячев стана депутатът в 43 и 44 НС, и юрист Христиан Митев.

Млади попълнения влязоха и в Националния политически съвет – бизнесменът Петко Събев, преподавателят Росен Цветков и журналистът Венцислав Тоцев. За председател на Националната контролна комисия беше избран депутатът от Сливен в 43 и 44 НС Петър Петров.

*** СПОМЕН ЗА 2020 ГОДИНА: Че от законодателна гледна точка инициативата на Симеонов миришеше на чиста национализация стил 1945 година показа и поведението на депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Естествено, това не значеше нищо за крайния резултат на практика – да вземем от един, за да го дадем на друг. На Божков не помогнаха нито сигналът до ЕК за национализация, нито уж далеч по-мекия и различен законодателен подход на Владислав Горанов, в който най-важно беше предложението да не се отнемат действащи лицензи в полза на държавата, което пък беше основата на законопроекта на Симеонов. Горанов искаше само повече пари (за държавата), само че в крайна сметка стана каквото предложи Симеонов - национализация. Стана скандално - с нарушение на правилника на парламента.

Директните последствия – загуби за всички, които се оказаха обвързани като разпространители на талоните на "Национална лотария", както и за тези, които имаха печалби от тези талони, но още не ги бяха получили преди промяната на закона. Фалира и "Лафка" – един от знаковите бизнеси на Пеевски. А Конституционният съд отказа да се занимава с промените в Закона за хазарта и дали такава национализация е против Конституцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес