Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция обеща повече права на изселниците, ако гласуват за ДОСТ

06 март 2017, 13:00 часа • 4121 прочитания

Българските изселници в Турция да гласуват масово за формацията на Лютви Местан ДОСТ. Такъв призив е отправил турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюезиноглу на среща с представители на организациите на българските изселници, която се е състояла в Истанбул и бе масово посетена.

Според неговите думи всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. "Всеки глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", казал министърът според източници на Actualno.com. Информацията беше потвърдена и от ВМРО.

Мюезиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк уверил, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление Улутюрк.

Мюезиноглу е обещал, че турското правителство ще улесни вземането на гражданство от българските граждани, които вече пребивават в Турция. "Ние ще удължим за нашите сънародници-изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", казал министърът.

Съгласно законите в Турция легален гражданин става този, който пет години е живял в страната с временен документ за пребиваване (тескере). С такъв документ можеш да работиш и легално - със социални и здравни осигуровки.

Запитан точно за социалните помощи и здравните осигуровки, Мюезиноглу отговорил, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на изселниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Нормативният акт предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Друг въпрос, който силно е интересувал изселниците, е бил този за висшето образование и признаването на дипломи от държави извън Турция. Мюезиноглу е обещал да бъде направена комисия, която да дискутира възможни решения.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес