Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаване на конфликта НАТО-Русия не е приключила

26 януари 2022, 08:26 часа • 2213 прочитания

Бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев заяви, че дипломацията не е приключила и има своето място в разрешаването на конфликта между Русия и НАТО. Не е работа на военния министър да коментира дипломатическите разговори, но всички усилия на военните органи и въоръжените сили на страните членки на НАТО са да дадат шанс на дипломацията, за да се избегне военният конфликт. 

Пред БНТ Янев обясни, че българската позиция, която се отстоява в НАТО трябва да бъде по отношение преди всичко към защита на българския национален интерес. На първо място трябва дипломатически усилия, да се направи нещо добро за укрепване на въоръжени сили, укрепване на българския национален суверенитет и икономическите, и социални последици, ако се развие бъдещ конфликт. 

Решенията, които ще се предложат на Министерски съвет бяха обсъдени като опции на вчерашния Съвет по сигурността. Народното събрание има извънредно заседание по тази тема, така че взаимно ще бъдат информирани на ниво законодателна и изпълнителна власт.

Стефан Янев посочи, че ако в момента сме в състояние на криза, трябва да се използват възможностите за излизането от кризата. Способностите на българката армия не се развиват достатъчно добре от гледна точка на тяхната адекватност. В този смисъл решението, което ще бъде предложено е да бъде създадена възможност българските въоръжени сили да се развиват с повече тренировки и повече учения, настоя военният министър.

По думите му проектите за модернизация не са комплексни в дълбочина и означава, че в момента трябва да се наблегне на оборудване на сухопътните войски. Приоритетите пред Стефан Янев са българската армия, условията на труд, смисленото превъоръжаване и системно изграждане на способностите на военнослужещите. 

След среща на военния министър с американския посланик у нас Херо Мустафа, Янев уточни, че разговорите са били за кризата между НАТО и Русия, както и за изтребителите Ф16, блок 70. Направено е запитване към фирмата производител за доставка на нови осем изтребители, като през март или април отговорът трябва да дойде. Детайлите са важни и е важно какво има в пакета, уточни Стефан Янев. 

Още: Стефан Янев потвърди, че ще се разполагат още изтребители на територията на България

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес