Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софиянски: Правителството няма да вземе добра лихва от външния заем

25 февруари 2015, 08:55 часа • 14683 прочитания

За какво ще отидат 16 млрд. лева заем? Задължително е да има емитиране на този дълг, категоричен беше бившият кмет на София и бивш служебен премиер Стефан Софиянски.

Нямаме добър икономически растеж и трябва да търсим начин да осигурим бюджета, което може да стане само с пари отвън. Вторият въпрос обаче е дали това правителство е способно да направи добра емисия – според мен Министерският съвет не може да се справи. В парламента е същото – няма компетентен дебат, само приказки на ниско ниво и личностни нападки, каза Софиянски в сутрешния блок на Нова телевизия.

Как се плащат пари, за да имаш „за всеки случай”, възмути се бившият кмет на София. И посочи – това, което вземаш като заем, трябва да е с лихва, която е по-добра т.е. по-ниска от тази, при която ще се погасяваш. Това трябва да е основният критерий, добави той.

Извън парите, които дължим и трябва да рефинансираме, са парите за развитие на България. Лично аз бих ги харчил за третокласната пътна мрежа, това е много необходимо. Другото е, че закъсняваме с усвояването на еврофондовете – значи трябва да използваме парите, за да тръгнат проектите и да влезем в ритъм, смята Софиянски.

Финансистът Стоян Александров се съгласи, че презентацията на цялата програма е лоша. За пръв път чух сега от Гроздан Караджов, че ще рефинансираме и заеми с падежи след 2017 година, посочи той. Ежегодно сме изкупували обратно дълг, когато условията на пазарите са добри. Но едно е рефинансиране на дългове, а съвсем друго е бюджетният дефицит. Хубаво е да плащаме по-малка лихва по взети външни заеми, но да си спомним – в бюджета е заложено по 0,5% по-малък дефицит всяка година - от 3% през тази, 2,5% догодина и 2% през 2017 година. Законът изисква, че когато се гледа държавен бюджет, се гледа и тригодишната прогноза, за да е ясен хоризонтът пред държавата, обясни Александров.

Владислав Горанов е добър финансов министър, но типично за младостта е малко по-арогантен. Проблемът е, че той не си защити добре цифрите, каза Александров.

Дефицитът се формира от непланирани разходи, заяви Софиянски. И се обяви „за” дефицита, защото е необходима динамика, за да се повишат и доходите, но дефицитът трябва да се управлява внимателно, да е „на границата”, за да върви икономиката. Това не значи, че трябва да гледаме Гърция – да вземаме заеми накуп. Просто трябва да се харчи добре, за да се развие държавата, завърши бившият служебен премиер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес