Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След доклада на ЕК през януари правителството ще реши да иска ли отпадане на мониторинга

20 декември 2013, 21:08 часа • 19587 прочитания

Правителството ще реши дали да настоява за отпадане или за промяна на мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи, след като се запознае с предстоящия през януари доклад на Еврокомисията. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски в Брюксел, след среща с нейния председател Жозе Барозу, предаде БНР.

Според Орешарски решението ще зависи от това дали според доклада страната ни има да върши още много работа или вече е свършила повечето от нея.

На срещата двамата с Барозу са обсъдили напредъка в отделните области, без обаче да навлизат в детайли по тях. Орешарски е получил уверения, че януарския доклад ще е обективен.

Очаквам, че ще има критични бележки Подчертах, че те за нас ще бъдат ръководство за формиране на политиките оттук нататък, каза премиерът.

Той не е обсъждал с Барозу продължаващите протести у нас или степента на стабилност на управлението, запознал го е обаче с икономическата ситуация и първите положителни сигнали от последните два месеца.

Пламен Орешарски и Жозе Барозу, по думите на българския премиер, са засегнали и темата „Южен поток”, като той е заявил, че правителството има добри контакти с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и съгласува действията си с него.

Орешарски каза още, че е благодарил за помощта за справяне с бежанската вълна и е изразил очакване за европейска подкрепа и занапред. По въпроса, който беше основен при предишната му среща с председателя на Еврокомисията преди два месеца – мораториума за продажба на земи, премиерът е информирал, че се очаква решение на Конституционния съд.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес