Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал и обиди между депутати заради промените в Закона за НСО

02 септември 2021, 15:47 часа • 12279 прочитания

Огромен скандал между депутатите в парламента се разиграва заради гласуването на промените в Закона за НСО в пленарната зала. Представители на различните партии се обиждаха, спориха за кворума и се обвиняваха в нарушаване на процедурните правила.

Накрая парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП напуснаха залата и по този начин провалиха кворума преди гласуването. БСП са на Национален съвет за решение за третия мандат.

Депутатите застанаха около зам.-председателката на НС Росица Кирова и започнаха да говорят един през друг. Председателстващ заседанието по време на гледане на закона е Росица Кирова от ГЕРБ/СДС, тъй като председателят на НС е вносител.

Други, като Мая Манолова и Тошко Йорданов, се опитаха да вземат думата. В зала останаха само членовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Именно те гласуваха "за".

Според таблото, показващо резултатите от гласуването, законопроектите са минали, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121. Това обясни и Росица Кирова, докато други ровеха из правилника на НС, начело с депутата на ИБГНИ Николай Хаджигенов.

Според Кирова законопроектите не са приети. За да се убеди, че е така, обяви почивка, но тя продължи само минута, след което се завърна на мястото си, посрещната от бурни аплодисменти.

След още разправии пред трибуната, започна поименна проверка на депутатите, за да се установи колко души са в залата. Междувременно в 15,40 часа депутатите на ГЕРБ се завърнаха обратно в залата.

В същото време депутати упрекват зам. председателя на НС - Росица Кирова, че не знае какво прави, докато я снимаха с телефоните си.

"Председателят на НС в момента абсолютно не е в час и не знае какво върши" заяви Тошко Йорданов по неин адрес.

Мая Манолова поиска поименна проверка на кворума, Десислава Атанасова от ГЕРБ направи предложение да стане с електронната система. Мария Капон се обърна към Росица Кирова: Разбирам, че във Видин понякога в общинския съвет така се работи, но тук не. Не се постави поименната проверка на Манолова, посочи тя.

Ива Митева упълномощи Виктория Василева да води заседанието, тъй като била на среща в кабинета си, съобщи Станислав Балабанов.

След поименната проверка кворум се оказа, че има от 125 депутати. Гласуването показа, че са гласували 102-а депутати, "за" 101, против няма, въздържали се 1. Росица Кирова обяви, че предложението не е прието и прекратява заседанието на парламента и си тръгна. На таблото пък бе изписано, че предложението е прието.

Виктория Василева излезе с правилника пред нея и я попита: Четете ли правилника или не ви изнася, повече от половината от присъстващите са необходими. Татяна Дончева обаче й обясни, че за законопроект са нужни 121 депутата. Депутатите от ИТН и ИБГНИ започнаха спорят в залата дали промените са приети или не.

Според промените се предвижда намаляване на кръга лица, които ще бъдат охранявани и транспортирани от службата. Под пълна охрана ще бъдат само първите трима в държавата - президент, вицепрезидент, премиер, председател на парламента.

Предвижда се главният прокурор да няма охрана, а да използва специализиран транспорт, както и при необходимост да поиска допълнителна охрана.

Разискванията преди това

"Не е страшно да останеш без автомобил на НСО, напротив, полезно е", заяви Мая Манолова по време на обсъждането и припомни как и тя като омбудсман е ползвала кола на НСО, но след това са я отнели.

"Отношението на хората към НСО е негативно заради дивашкото шофиране. Лица на държавата трябва да се охраняват - премиер, президент и председател на парламента. Но лице на държавата не е бившия премиер Бойко Борисов, нито прекрасната кърджалийска представителка. Лица, които не заслужават, няма да имат охрана от НСО", заяви Тошко Йорданов.

"Популизмът в тази зала започва с НСО. Само за една съпруга, която се вози на НСО се сещам, ходеше да си купува рокли с охрана. Това, че някой се държи със служителите на НСО като с подчинени не трябва да закрива НСО, това е институция", отговори Мануил Манев от ГЕРБ.

"Абсолютно съм съгласен, че съпруги не трябва да се охраняват, както и Бойко Борисов. Не ми говорете за популизъм, защото сте представител на най-отвратителната партия в историята на България", каза Тошко Йорданов след Манев.

Десислава Атанасова се възмути защо Ива Митева допуска обиди от парламентарната трибуна за предшественичката й на поста и към бившия премиер.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес