Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво ще се снима броенето на изборите - подробностите са в парите

02 март 2023, 21:48 часа • 4325 прочитания

12 130 мобилни устройства, със съответните симкарти и стойки, трябва да осигури "Информационно обслужване" за предсрочните парламентарни избори. С тези устройства ще се снима и излъчва видео в реално време след края на изборния ден, когато секционните комисии (СИК) броят резултатите от вота. 

За първи път процесът ще се снима, след като беше приета съответната поправка в Изборния кодекс. Камерите няма да работят, докато избирателите гласуват. Държавното дружество отговаря и за техническото осигуряване на нужния софтуер и хардуер.

Според сключения договор Министерството на електронното управление ще плати на "Информационно обслужване" 6 444 7535 лв. с ДДС. От тях за самата техника са предвидени 1 999 024,50 без ДДС, което значи, че всяко мобилно устройство ще струва само 165 лв., изчислява "24 часа".

Второто най-скъпо перо в поръчката е за осигуряване на мобилна свързаност за входящите видеопотоци - 875 088 лв. без ДДС. 220 000 лв. пък ще излезе разработването на специално мобилно приложение за видеоизлъчването. Симкартите трябва да са доставени до 21 март, а стойките - до две седмици преди изборния ден.

Мобилните устройства ще трябва да са оборудвани с операционна система "Андроид" и това е единственото специфично. За тях трябва да има двугодишна гаранция, а "Информационно обслужване" ще поеме и съхранението на видеоархива. Той трябва да е достъпен онлайн до 1 г. след изборите. ЦИК трябва да каже къде да се публикуват записите.

ОЩЕ: Отпускат близо 6,5 млн. лв. за видеонаблюдението при броенето на бюлетините

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес