Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска медия твърди, че Нинова обещала бързо да махне антируските санкции, ако спечели

24 март 2017, 17:38 часа • 8185 прочитания

БСП ще пристъпи към отмяна на антируските санкции в най-кратки срокове, ако спечели изборите. Това е заявила лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред руското издание „Известия”.

"Готови сме да работим с Русия не само за големите енергийни проекти, но и за развитие на отношенията ни на ниво малък и среден бизнес", казала Нинова пред руската медия.

Евродепутатът Момчил Неков, който влезе в ЕП с прякора „Любимец 15” заради преференция, уточни пред „Известия”, че БСП вече е предприела мерки за свалянето на санкциите на ЕС срещу Русия. Българските социалисти са инициирали писмо в рамките на Европейския парламент с предложение да бъдат гласувани мерки за отмяна на руското ембарго върху вноса на селскостопански стоки специално от България.

„Известия” не пропуска да напише, че България е най-бедният член на ЕС и твърди, че санкциите на Русия върху селскостопанския ни внос още повече влошават нещата, макар че всъщност директният ни внос в Русия е най-голям по отношение на медикаментите – по данни на икономическото ни министерство. Износът ни на лекарства за Русия съставлява 33,4% от общия ни износ, който за 2015 година е в размер на само 439 млн. долара. Освен това, по отношение на вноса на плодове и зеленчуци в Русия не е забранено да се внася разсад на картофи, лук и ГМО царевица. Няма ограничение и за внос на консервирани селскостопански продукти.

Санкциите на ЕС срещу Русия са три вида. Първият вид са т.нар. икономически санкции, като засега те важат до 31 юли, 2017 година. Тези санкции обхващат финансовия, отбранителния и петролния сектор на руската икономика. Вторият вид санкции са т.нар. визови ограничения за физически лица – руски граждани и членове на структурите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и замразяване на икономически активи на руски юридически лица. Третият вид санкции не е на хартия срещу Русия, но на практика се получава точно така. Става въпрос за забрана да се внасят стоки от Крим и Севастопол в ЕС, като конкретно има пълна забрана за каквито и да е отношения в сектора на туризма. Регистрирани в ЕС компании и европейски граждани не могат да купуват недвижима собственост в Крим или да финансират неевропейски компании, които се занимават с такава дейност. Тези санкции важат до 23 юни, 2017 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес