Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия с наблюдателен полет над България за "изграждане на доверие"

14 юни 2015, 10:00 часа • 12882 прочитания

Група руски инспектори ще осъществят наблюдателен полет над България със самолет Ан-30B, в рамките на международния договор "Открито небе", съобщи началникът на Националния център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, предаде БГНЕС.

Целта на полета е по-голяма откритост и прозрачност във военните дейности на страните участнички в договора, както и укрепване на сигурността чрез мерки за изграждане на доверие.

"В рамките на международния договор "Открито небе", група руски инспектори планира да осъществи наблюдателен полет с руски самолет Ан-30B над територията на България", се посочва в изявлението.

Полетът ще се осъществи от 15 до 19 юни от летище Бургас с максимална далечина от 660 км. Български специалисти на борда на руския самолет ще контролират реда на използване на уредите за наблюдение и прилагането на разпоредбите, предвидени в договора.

Това е седемнадесети наблюдателен полет на Руската федерация над територията на държави-участнички в този договор през тази година, се посочва в съобщението.

Съобщението за готвения полет идва, след като излезе информация, че руски военен самолет е прелетял над кораби на НАТО в Балтийско море, като в един момент е бил на 152 метра от палубата на един от корабите. Информацията е на Си Ен Ен, като медията се позовава на източници от Пентагона.

Случката е станала на 11 юни в Балтийско море с участието на четири кораба на НАТО, сред които американския ескадрен миноносец Jason Dunham. Той е бил част от група от четири кораба, в които влизат също британски, френски и германски плавателни съдове.

На 30 май руски изтребител прелетя в опасна близост с американски разузнавателен самолет над Черно море, припомня Си Ен Ен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес