Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росица Матева: Изборите няма да бъдат отложени

02 ноември 2021, 08:05 часа • 5374 прочитания

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева заяви, че изборите на 14 ноември няма да бъдат отложени. Изборите могат да бъдат отложени само при много извънредни ситуации, каза тя пред БНТ.

Тя отбеляза, че няма да се изисква зелен сертификат от избирателите, за да могат да упражнят правото си на глас. 

Карантинираните ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, като на предишните избори. 

Матева увери, че сънародниците ни в чужбина няма да имат проблем да гласуват на предсрочните парламентарни и президентски избори на 14 ноември. 

Иначе, според нея, не трябва да се извършва 100% ръчно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване, защото обезсмисля самото машинно гласуване. 

По думите на Матева няма смисъл от ръчно преброяване, защото всеки, който желае да се извърши проверка дали разписките носят същия вот или глас, който се показва от машинния протокол, може да го направи по много други начини. Матева все пак уточни, че не са изказани достатъчно мотиви и аргументи в ЦИК защо трябва да се броят контролните разписки от машинното гласуване. 

Притесненията на Матева са, че при всички положения ще се допускат грешки при попълван на протоколите от СИК. Тя предупреди, че е възможно поне с 2-3 часа да се забави краят на изборния ден, защото ще отнеме доста време броенето на контролните разписки от машините. Резултатът от машинното гласуване се установяване от протокола, като той трябва да бъде водещият и правилен, изтъкна говорителят на ЦИК. 

Още: Ето как да гласуваме машинно на изборите 2 в 1 (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес