Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Христов сигурен: ЕК ще оцени нашите усилия да предоговорим ПВУ

17 януари 2023, 17:13 часа • 1252 прочитания

Енергийният министър Росен Христов оспори включени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) проекти и заяви, че е сигурен, че ЕК ще оцени усилията от българска страна да бъдат предоговорени.

"Зад нито един проект не стои нито икономически, нито технически анализ", изтъкна той пред журналисти. "Нито за завода за батерии някой знае как може да се построи такова нещо, при положение, че най-големият завод за батерии, който обявиха преди няколко месеца, че влиза в експлоатация в Англия, е за 196 мегавата, а ние искаме да построим за 6000 - 30 пъти по-голям", заизрежда министърът. Нито е подходящ, според него, проект за геотермална електроцентрала, при положение, че в България такъв ресурс няма. "Всички други проекти са подобни - те са някакви идеи, които никой не знае как може да се осъществят и защо ще бъде такъв ефекта от тяхното осъществяване", каза още министърът.

"Ние ясно показваме, че смятаме да инвестираме сериозно в системи за съхранение на енергия, които не е задължително да бъдат батерии", посочи Росен Христов и поясни: "Ние предвиждаме системи именно батерии с помпени водни електроцентрали и други средства, така че да осигурим необходимата мощност за съхранение на енергия не само за българските ВЕИ, но и да предлагаме тази услуга на съседните държави".  Енергийният министър добави, че геотермалната енергия също е включена, като приоритет е геотермално отопление, за което имаме доказан ресурс, вместо геотермална електроенергия, за което е доказано, че нямаме ресурс.

"Така че ние не правим някакви кардинални промени, ние не искаме този план да го предоговорим с нещо абсолютно различно, а със същите приоритети, с ясно обосновани проекти как да постигнем тези цели и как да усвоим тези средства по максимално ефективен начин", каза министър Христов, обяснявайки какво предлагаме на ЕК.

Той призна, че очаква сложни и трудни преговори и подчерта, че вярва в успеха. "Ние имаме силна логика и силни аргументи за това, което предлагаме и то е изцяло в европейски интерес и изцяло съвпада с целите за декарбонизация и зелен преход на Европа", увери служебният енергиен министър.

ОЩЕ: Росен Христов: За да има въглища, трябва да докажем, че сме част от Зелена Европа

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес