Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкрития на бивш енергиен министър: От ден 1 не сме използвали нищо по договора с "Боташ"

11 август 2024, 14:34 часа • 3539 прочитания

Направеното от управленията от 2014 г. насам по темата "природен газ" е показателно за това каква е политиката на България.

Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и посочи: "Медийната бомба на кабинета "Главчев", че ще се предоговаря с "Боташ", е ужасяваща неистина. Печели насрещната страна - турската компания, печелят и всички търговци, които успяват да заместят "Булгаргаз", губещи сме всички граждани", обясни Николов.

Според него оторизираните органи могат да се самосезират и да направят проверки, защото става дума за "огромни пари, които ние плащаме": "България е част от интегрирания европейски пазар, което ще рече, че когато се ощетява българският пазар, се ощетява европейският пазар. По тази линия е много лесно да бъдат сезирани европейските институции, но нито една партия не си мръдна пръста".

Още: Официално: "Боташ" не ни е отказал предоговаряне, ето колко фактури дължим на компанията

Николов обясни, че още от първия ден на договора с "Боташ" България не е използвала "нищо от този договор": "Булгаргаз" сключва договор, който е с огромни плащания, и още в първото шестмесечие в графа "Външни услуги" са скрити загубите по договора, които в тези първи 6 месеца са за 65 млн. лева от неизползвани капацитети", подчерта още енергийният министър от кабинета на Кирил Петков (от квотата на ИТН).

"Когато служебен министър, сложен на поста с мандат от 3 месеца, сключи договор за период от 169 месеца, изглежда странно и безстопанствено, меко казано, защото от първия ден не можеш да си планираш обемите, които са ти необходими, но въпреки това плащаш огромни суми. И трето - "Булгаргаз" от последните два отчета е във фактически фалит, по мнение на одитора, "Боташ" е огромната причина това да стане", коментира той.

Още: Твърдения: "Боташ" е отхвърлила искането на България за преразглеждане на газовия договор

Снимка: БГНЕС

По думите му загубите на ползите за "Булгаргаз" са печалби за други юридически лица и други държави и подчерта, че заради закъснелия иск към "Газпром Експорт" по арбитражно дело сумата е "намалена в пъти, за да е удобно на всички отново".

Според Николов говоренето за АЕЦ "Белене" е само политическо и с предизборна цел.

Още: Бивш енергиен министър в кабинета "Петков": Енергетиката се използва като политическа дъвка

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес