Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев в Перник, където издирват изчезналото дете: Хуманността на едно общество си личи по отношението към уязвимите

13 ноември 2022, 17:49 часа • 4491 прочитания

Президентът Румен Радев пристигна в Перник, където вече трети ден полицията и десетки граждани издирват 12-годишното момче с аутизъм Александър, което изчезна в района на Профилакториума.

Държавният глава говори пред медиите и заяви, че благодари на БЧК, планинските спасители, полицията, гражданите на Перник, които трета нощ продължават издирването. "Работи се по абсолютно всички версии, към момента няма водеща версия. Надявам се това мащабно издирване да даде резултат. Хуманността на едно общество си личи по отношението към уязвимите – към децата и възрастните", каза Радев.

Той определи случващото се като "мащабна, неизвестна досега операция на издирване" и "огромен акт на солидарност от страна на обществото". "Благодаря на всички хора, които се включват в мащабното издираване", добави той.

"Към момента армията няма нужда да се включи, при определена пренаситеност на терена започват конфликтите и да си пречат едни на други. Специализирана техника работи на място, дронове, хеликоптери на Гранична полиция, съседни области също са активирани. Надявам се да даде резултат", добави Радев.

"Обсъдихме с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев ускоряване на програмата за видеонаблюдение, но нека помислим и за деца със специални потребности, вече има налични устройства за тях. Да се носят от тях в дрехи, на ръката и в такива условия това да решава проблемите", допълни той.

Директорът на ОДМВР – Перник каза, че обществото е силно ангажирано с издирването и "при най-малкото съмнение, че това е детето, което търсим, получаваме сигнал". "Веднага той се обработва. Общо сигналите за днес са 9, вчера бяха 16, онзи ден – 12. Прокуратурата образува досъдебно производство, има изнесени факти и обстоятелства, които са предмет на това производство. Само прокуратурата може да говори", заяви той, попитан да изнесе повече информация.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес