Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев: Диалог е необходим, но след оставка на правителството

25 септември 2020, 08:15 часа • 1032 прочитания

Истинският въпрос е "Диалог с каква цел?". Ние трябва да излезем от една много тежка институционална и икономическа криза. Говоренето няма да свали общественото напрежение. Изход от кризата има и той е оставка, и на базата на тази оставка диалогът е не просто възможен, а необходим.Това каза пред btv евродепутатът Радан Кънев.

Трябва да започне дебат не просто за излизането на кризата, а за развитието на страната. Как да ги инвестираме в бъдещето? Трябва да се обсъди по какъв начин тези значителни финансови средства трябва да бъдат използвани за добруването на гражданите, а не на един ограничен кръг, коментира още той.

И да не успее протестът - това ще е основният въпрос пред следващият парламент, според евродепутата. "Следващият парламент ще трябва да работи и да вземе важни решения за България - за националните приоритети, които трябва да са консенсусни. Но да се лъжем, че диалог е възможен в момента, не,  не е, категоричен беше Кънев.

Европа обърна поглед към България. Доказателство за това са и огромният интерес на ключови авторитетни медии към България, както и насроченият дебат за ситуацията в страната, включително и за българските медии, обяви той.

На 5 октомври, следващият понеделник, в ЕП ще се състоят едновременно три ключови дебата - за България, за новия общ механизъм за наблюдение на върховенството на закона, и за връзката между върховенството на закона и евросредствата. Тези три дебата дават отговор на един ключов въпрос: Как Европа гарантира на всеки гражданин едни и същи права и правила?, каза Кънев.

ЕП е представител на всеки европейски гражданин и защитник на неговите права. "Какво е парламентът във всяка демокрация? Преди всичко защитник на права и пазител на финансите на гражданите. Точно той трябва да защити правата. Ще използвам всеки ресурс на Европа за защита на българския гражданин от злоупотреби", заяви още Кънев.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес