Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кирил Топалов: Северна Македония развива позиция на омраза към България

14 декември 2021, 08:55 часа • 6333 прочитания

Националните приоритети са особено важни и не могат да бъдат жертвани заради чужди интереси. Всички искаме да сме едно семейство, но когато в него иска да влезе общество, което е надъхано срещу България, реагираме. Това заяви лицето от българска страна на Междуведомствената комисия с Македония проф. Кирил Топалов.

Бихме могли да кажем, че Албания е по-готова за влизане в ЕС от Северна Македония. Албания не развива позиция на омраза, и то свирепа омраза, както Северна Македония, обясни проф. Топалов пред bTV. Той говори в светлината на предстоящия Европейски съвет (на 16 декември), на който се очаква да не бъде възприета обща позиция за напредък в процеса по приемане на Северна Македония и Албания за влизане в ЕС именно заради

Убеждаваме се непрекъснато, че комуникацията в смесената комисия е все по-трудна. Постигнахме споразумение, че цар Самуил е продължител на българската царска традиция, че Климент и Наум са изпратени от българския царски двор. Виждаме, че с течение на времето всичко това отпада. Имаме изказване на председателя на Македонската академия на науките (МАН), че Климент и Наум са създали македонския език, македонската култура и от нас са отишли по света. Споменава Пиринска Македония – това са териториални претенции, убеден е проф. Топалов.

Още: Македонският външен министър с нова провокация към България

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес