Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При 78,79% обработени протоколи - парламент с пет или с четири партии?

27 март 2017, 07:00 часа • 1615 прочитания

Парламент с пет партии – това изглежда засега бъдещето на България що се отнася до 44-тото Народно събрание, след като вече са ясни резултатите при 78,79% обработени протоколи от изборите. Новото е, че партиите може и да не са пет, а само четири.

На първо място категорично е ГЕРБ, с 32,74% подкрепа. Това означава над 90 места в парламента. На второ място остава БСП, като изоставането на червените вече е по-голямо. Социалистите събират 26,79% от вота и най-вероятно няма да успеят да прескочат границата от 80 депутати.

След като снощи имаше съмнение, че ДПС може да е трета сила, вече изглежда все по-вероятно това да не е така. Засега на трето място остават „Обединени патриоти”, с 9,14% т.е. около 30 депутати, макар че засега не е сигурно, че тази граница ще бъде достигната. ДПС е четвърта политическа сила, след като събира 8,44% подкрепа.

На самата граница, но все пак над нея, засега остава партията на Веселин Марешки – „Воля”. „Воля” събира 4,11% подкрепа, което означава 10-12 места, но тепърва ще се изяснява дали новата формация ще остане над границата, защото се чакат прословутите гласове от чужбина.

Извън парламента най-голяма политическа сила е формацията „Движение Да, България”, с 3,26% подкрепа. Коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” вече е с 3,07% подкрепа, т.е. по-близо е до границата от 3%, отколкото 4%. Обединение ДОСТ събира 2,87%, а истински провал преживя „Нова република” – 2,71%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес