Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът цитира механизма за главния прокурор като повод Нидерландия да ни пусне в Шенген

01 юни 2023, 15:00 часа • 1679 прочитания

В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите от Народното събрание законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. В това увери президентът Румен Радев по време на срещата на върха на Европейската политическа общност. Той го стори в разговор с нидерландския премиер Марк Рюте.

"Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген", каза Радев пред Рюте, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Припомняме, че Нидерландия ни спря по пътя към Шенгенското пространство през декември 2022 г. Австрия също гласува против членството ни.

Българският държавен глава изрази очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на Европейската комисия по върховенство на правото, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли. Радев изрази надежда, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия, и припомни, че Европейската комисия и Европейският парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген.

ОЩЕ: България в центъра на нов доклад за Шенген, ЕК призовава за приемането ни

Наред с това проверките в България и Румъния, организирани от Европейската комисия миналата година, заключиха, че страната ни продължава да отговаря на условията за пълноправно членство.

Румен Радев напомни, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 година.

Припомняме, че преди седмица депутатите приеха окончателно механизъм за разследване на главния прокурор, а за отстраняването му вече ще са нужни 13 гласа от членовете на ВСС, не 17, както беше досега. Румен Радев обаче още не е обнародвал промените в НПК.

ОЩЕ: Радев не обнародва механизма за главния прокурор преди заседанието на ВСС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес