Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството иска ВСС сам да реши как да се раздели на две колегии

19 февруари 2016, 07:30 часа • 2010 прочитания

Висшият съдебен съвет (ВСС) сам ще трябва да реши как да разпредели членовете си в бъдещите съдийска и прокурорска колегия. Това става ясно от проекта за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), написан от Министерството на правосъдието в изпълнение на промените в Kонституцията от декември.

След като бяха приети конституционните промени, ВСС имаше срок от един месец, за да направи разделението на две камери - съдийска и прокурорска. В противен случай това ще трябва да направят самите депутати. В предлагания проект никъде не става дума как ще се раздели съветът, пише в. "Сега". Вместо това се регламентира по какъв начин ще работят вече отделените колегии.

ВСС се състои от 25 души, като трима са членове по право - председателите на върховните съдилища и главният прокурор. Останалите са 14 съдии, 6-има прокурори, 2-ма следователи, 2-ма адвокати и един бивш депутат. Те трябва да се разпределят, като 14 души отидат в квотата на съдиите, а 11 - в тази на прокурорите.

Въпреки че идеята е съдиите да се самоуправляват, на практика нито в съдийската, нито в прокурорската колегия магистратите ще могат самостоятелно да взимат решения. Според проекта назначения, повишения и наказания ще минават с мнозинство, в което задължително трябва да има поне един глас от парламентарната квота. В съдийската колегия решенията ще се вземат с 9 души мнозинство от общо 14. В прокурорската ще са нужни 7 гласа от общо 11. Предвижда се гласуването във ВСС да е явно и да няма опция "въздържал се".

"Чакам до десет дни Европейската комисия да ми изпрати наблюдаващи прокурори", обяви на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че ще се съобрази с правосъдния министър Екатерина Захариева, която поискала експертите, които ще ревизират прокуратурата, да дойдат в края на март. Без да се обръща директно към бившия правосъден министър Христо Иванов, Борисов го захапа с думите: "За жалост се оказа, че около една година не сме готвили закони и това е голяма слабост на правителството. Затова възлагам надежди на г-жа Захариева с експертния си потенциал да напише петте закона, които са особено важни - Законът за тероризма, ЗСВ, НПК..." Преди да подаде оставка, Иванов беше подготвил 40 законопроекта, като ЗСВ и НПК са чакали промяната в конституцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес