Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството и земеделците се разбраха, протестите спират (ВИДЕО)

09 февруари 2024, 18:59 часа • 4458 прочитания

Земеделските производители спират ефективните протести, с които блокираха ключови пътища в страната четири дни. Това стана ясно след среща на техни представители в Министерския съвет с премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев.

Още: Държавата с предложение за земеделците: За най-малките - най-много, за най-големите - съвсем малко

"Имаме съгласие по финалните точки и в понеделник ще подпишем меморандум", обяви след разговорите Денков. Очаква се следващите дни да бъдат подготвени конкретните текстове и документът да бъде подписан още в понеделник.

Още: Фермерите: Протестираме с три групи искания, с нищо не сме се съгласявали

"Имаме разбирателство по трите точки, по които имахме искания. Спираме веднага протестите, ще се изготви текст от нас, бранша, и от министър-председателят, който ще бъде разписан", обявиха земеделците, като благодариха на всички протестиращи, както и на полицията, която ги охранява. От сектора се извиниха на всички граждани и на бизнеса за неудобствата, които са били причинени по време на протестите. 

Министър Кирил Вътев отбеляза, че договореното споразумение е от полза за абсолютно всички земеделци. "Никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на ДФ "Земеделие", откъдето днес бяха изплатени 100 млн. лв. към земеделските производители по една от общите мерки", каза още той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес