Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП МИР: Необходима е коренна промяна във взаимоотношенията между държавата и бизнеса

12 септември 2020, 19:05 часа • 3934 прочитания

Според партия МИР е необходима коренна промяна във взаимоотношенията между държавата и  бизнеса. Това се казва в позиция на партията, с която тя подкрепи Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която преди два дни в официален документ остро разкритикува отношението на управляващите към бизнеса. От АИКБ посочиха като сериозни недостатъци и пречки за развитието на бизнеса в България недостатъчната прозрачност и контрол върху обществените поръчки, както и усещането, че те са лобистки и се използват политически за захранването на поредните обръчи около властта.

Според партия МИР позицията на АИКБ за случващото се от десетилетия в България ясно показва, че на индустриалния бизнес му е писнало вече да бъде "боксова круша " на разбеснели се професионално непригодни и морално деградирали самозвани властници.

Според партия МИР 30 години след демократичните промени натрапчиво се повтаря една и съща конструкция – "обръчи" от фирми, собственост на хора от партийните върхушки на  целия политически  спектър, бъркат безнаказано в "кацата с мед".

В своята позиция ПП МИР посочва също така, че от 20 години в "мед и манна небесна" са се превърнали европейските предсъединителни и "кохезионни "фондове", предназначени уж да нивелират фрапиращото  икономическо и социално изоставане на България.

Според МИР този огромен европейски ресурс се е преразпределил от правителствата на Станишев, Орешарски и Борисов и с явното участие на ДПС.

„Вместо в реалната българска икономика този ресурс обаче се оказа в нощни шкафчета, в лични офшорни сметки или инвестирани в собствени хотели, молове, резиденции, ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, пристанища, и концесии на всички управляващи България до сега“, се казва в позицията на ПП МИР според които по този начин власт имащите са превърнали държавната собственост във фактическа собственост на висши партийни и държавни чиновници, с титуляри –  техни  роднини, приятели и любовници.

„Такава  е истината за днешна България, а истината вече стана известна на цяла Европа и целия свят, благодарение на националните антиправителствени протести“, се казва още в позицията на партия МИР.

Именно поради тази причина от партията предлагат коренно различен начин на взаимоотношенията между държавата и  бизнеса. Според МИР трябва да има партньорски отношения на предприемачите с властта, защото предприемачите, а не управниците, са един от двигателите на развитието на човечеството, т.е. икономически мислещи хора.

От МИР считат, че съзиданието е целенасочена дейност и тя трябва да се организира не на пазарен принцип, а да се регулира  чрез директивно управление, което е валидно само при положение, че обект на управление са хора, мислещи с икономически категории т.е. такива, които разбират същността на целите, тяхната важност за обществото  и  са съгласни с дейността си да участват в процеса на тяхното постигане. Според ПП МИР само в този случай и в интерес на цялото общество  ще се получат добросъвестни отношения и успешна съвместна дейност между бизнеса и държавата.

Според партия МИР само по този начин акумулираната от успешното решение на собствените бизнес-задачи енергия ще може да се насочи едновременно и към решаването на важни за икономиката на страната проблеми. 

Цялата позиция на ПП МИР може да прочетете тук:

Само преди два дни политическата класа на България получи крайно остра, но справедлива оценка от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В документа, разпространен от организацията, се посочва кои са основните вътрешни задържащи фактори“ за развитието на страната. Един от най-съществените  изводи  в техния документ е за "недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки, както и усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранването на поредица от обръчи".

30 години след демократичните промени натрапчиво се повтаря една и съща конструкция – "обръчи" от фирми, собственост на хора от партийните върхушки на  целия политически  спектър, които бъркат безнаказано в "кацата с мед". От 20 години обаче в "мед и манна небесна" се превърнаха европейските предсъединителни и "кохезионни "фондове", предназначени уж да нивелират фрапиращото  икономическо и социално изоставане на България, а в действителност преразпределяни от коалиционните правителствата на Станишев, Орешарски, Борисов и с участието на ДПС, се оказваха в нощни шкафчета, в лични офшорни сметки или инвестирани в собствени хотели, молове, резиденции, ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, пристанища, концесии и т.н. Така те се превърнаха от държава и кооперативна във фактическа собственост на висши партийни и държавни чиновници, с титуляри –  техни  роднини, приятели и любовници. Такава  е истината за днешна България, истина вече станала известна на цяла Европа и целия свят, благодарение на националните антиправителствени протести.

Нещо повече – в официален документ председателят на АИКБ Васил Велев провъзгласи, че "царят е гол!"

ПП МИР изцяло застава зад изводите и оценките на АИКБ. Нещо повече, ние считаме, че е назрял моментът за коренна промяна във взаимоотношенията между държавата и  бизнеса. В България политиците създават обществената структура на изкуствения свят във вид на държавни институти и правна система, а предприемачите организират създаването на веществената част на изкуствения свят – запълват го с произведените в техните предприятия продукти. Дейците на културата постигат с труда си красота и хармония, създавайки по този начин стандарти и еталони за съвършенство, от които политиците и предприемачите би трябвало да се ръководят в своята съзидателна дейност. Учените трупат знания, които повишават ефективността в съзидателната дейност на политиците и предприемачите. Тази класификация означава, че всички сфери на интелектуалната дейност в обществото са равноценни – всяка изпълнява своята функция в процеса на развитието и няма как икономиката да е базата, а всичко останало – надстройка, както ни учеше марксизмът. За да бъде ползотворен интелектуалният труд на съзидателите, обществото трябва да им осигури и гарантира пълна свобода на личността.

Икономическият елит т.е. предприемачите, а не мениджмънтът т.е. управителите, са един от двигателите на развитието на човечеството. Очевидно е, че подобно предназначение могат да изпълняват само икономически мислещи хора. И тъй като съзиданието е целенасочена дейност, то тази дейност следва да се организира не на пазарен принцип, а да се регулира  чрез директивно управление, което е валидно само при положение, че обект на управление са хора, мислещи с икономически категории т.е. такива, които разбират същността на целите, тяхната важност за обществото  и  са съгласни с дейността си да участват в процеса на тяхното постигане. Така поставен, въпросът предполага  партньорски отношения на предприемачите  с властта. Също така изисква властта да е съставена от политически мислещи хора. Само в този случай и в интерес на цялото общество  биха се получили  добросъвестни отношения и успешна съвместна дейност.

Когато обаче властта мисли само как да открадне, респективно да унищожи конкурента на "златната си кокошка", която ежеседмично ѝ снася "яйца", то и в целия предприемачески корпус постепенно се притъпява интереса към перспективни и "дълги", но крайно важни за обществото проекти. Така постепенно се формира, особено в средния и малкия бизнес, животинското –  "да гепиш и да бягаш". По този начин,  акумулираната от успешно решените собствени бизнес-задачи енергия не се насочва едновременно и към решаването на важни за икономиката на  страната проблеми. 

Декларираното от АИКБ е изстрадана позиция за случващото се от десетилетия в България. Явно на индустриалния бизнес му е писнало  да бъде "боксова круша " на разбеснели се професионално непригодни и морално деградирали самозвани властници. И това е така, защото както е и във всички сфери на обществените отношения, където интелектът е решаващ, така и предприемаческата активност не може да бъде полезна, иновативна и рационализаторска, ако тя не е в руслото и под контрола на управленци, които знаят за какво става дума и изцяло подчиняват собствената си дейност  на интересите на народа и държавата.

Именно поради тези факти ПП МИР напълно подкрепяме и сме солидарни с Декларацията на АИКБ, като изразяваме безусловната си готовност и убеденост за бъдеща пълноценна и ефективна съвместна дейност за благото и просперитета на Отечеството!

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес