Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП и ГЕРБ се караха за инфлацията и обедняването, но не дадоха ясни отговори какво предлагат

07 септември 2022, 08:19 часа • 1323 прочитания

През последните 8 месеца видяхме, че има два подхода на управление – на промяната и на статуквото. Управление на промяната е единственото, което може да стабилизира държавата. Показахме, че можем да управляваме коалиционно. Това заяви Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната“ по време на предизборния дебат в ефира на Нова телевизия.

„Ако хората искат да преминат през кризата, то това няма да стане с управление на промяната. Ние сме показали, че можем да се справи с всякакви кризи и да управляваме коалиционно“, каза от своя страна Александър Иванов от ГЕРБ – СДС. Той добави, че те имат ясна ясна програма как да се стабилизира държавата и да се излезе от кризата. „Да сложим край на това политическо безвремие и да се справим с кризите“, призова той.

Терзийски не се съгласи с твърдението на опонента си, че не са се справили с кризите. „По време на управлението на ГЕРБ доходите изоставаха от европейските, а бизнесите избраха да отидат в други държави, защото знаят каква е корупционната среда и бюрокрацията у нас“, даде пример той.

Иванов заяви, че по време на управлението на ПП доходите на хората са се покачили, но с по-малко от 18%, колкото е инфлацията. Такава била ситуацията и при увеличението на пенсиите.

Терзийски веднага му отвърна, че са увеличили пенсиите повече отколкото ГЕРБ за 12 години.

Относно енергийната криза Иванов каза, че те предлагат овладяване на инфлацията – първо с овладяване на енергийните ресурси , а след това социална и финансова политика. „Трябва реална деверсификация, а не да търсим танкер оттук или танкер оттам“, каза той.

„Вие не направиха нищо за газовата деверсификация. Платихте 3 млрд. от нашите пари и от пари за пенсии за една тръба, по която не тече нищо“, заяви Терзийски.

„Вие имате две страници опорки, а ние имаме 140 страници програма. Не правете заявки, които не може да изпълните“, отвърна му Иванов.

„Българският избирател помни и чака обяснение за кюлчетата, за шкафчетата, за магистралите“, отговори Терзийски.

Попитани трябва ли да се проговаря с „Газпром“ Иванов каза, че това не е коректен доставчик.

„Трябва да се търсят стабилни доставчици на най-добра цена. ГЕРБ ни лишиха от деверсификация. Трябва да търсим стабилни доставчици“, смята Терзийски.

Относно вдигането на данъците от ПП каза, че без вдигане на данъците са успели да увеличат събираемостта. „Спирайки корупционните и съмнителните схеми повишихме доходите, направихме и антикризисен пакет. Ще увеличим минималната работна заплата“, каза той.

Иванов също каза, че от ГЕРБ – СДС не предвиждат увеличаването на данъците.

ОЩЕ: Предизборната кампания на партиите: "Врагове" и "герои" с водеща тема - кризата

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес