Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ контра на ГЕРБ и ДПС, не иска заседание на парламента за "Лукойл" преди вота (ВИДЕО)

24 октомври 2023, 10:15 часа • 5983 прочитания

"Продължаваме промяната - Демократична България" призова председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) да не свиква извънредно заседание на парламента в петък.

За заседанието заговори вчера Делян Пеевски от ДПС, за да бъде отхвърлено ветото на президента Румен Радев срещу промените в закона за енергетиката. Пеевски се похвали, че благодарение на заплахата от страна на ГЕРБ и ДПС за отмяна на изключението за руски петрол "Лукойл", както не искаха да си плащат данъците, са заявили пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци".

Той се закани, че ако парите не бъдат внесени до седмица, ГЕРБ и ДПС ще внесат в парламента предложение за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол. Още: Клатене на сглобката с "Лукойл": Схемата на Пеевски и Борисов от "А" до "Я"

Реакцията на ПП-ДБ

От коалицията излязоха с извънреден брифинг днес, на който заявиха, че моментът не е удачен на финала на предизборната кампания и предлагат промените в енергетиката да се обсъдят в първия ден след изборите. 

"Прекъсването на работата на Народното събрание за периода на предизборната кампания беше по предложение на Бойко Борисов и ние приехме като много основателен аргумента, че не би трябвало да се използва парламентарната трибуна за предизборна кампания, за спекулации. От вчера има предложение в петък, последния ден на предизборната кампания да бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание и ние сме против това", заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

"Ние сме против, за да не се използва за кампания. Пизоваваме председателя на НС Росен Желязков да не насрочва заседание", добави Атанасов. "Няма никаква пречка да се случи първия ден след втория тур", каза още той. Още: Предизборен рекет ли се извършва над "Лукойл": Опозиционни оценки

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък разкритикува текстовете, писани от ГЕРБ и ДПС, които им били предоставени едва снощи, за да се запознаят с тях.

"Темата енергетика е малко прах в очите на хората, популистка", смята Петков. И добави, че законовите предложения са "писани на коляно". 

"Ако се свика заседание в петък, ще бъде предизборен популизъм, без реално да внася истинските решения", категоричен е Кирил Петков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес