Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Време е политиците да усетят жегата от протестите срещу насилието

18 август 2023, 11:48 часа • 1583 прочитания

Време е политиците да усетят жегата от протестите срещу насилието. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов. Поводът е вълната от протести срещу домашното насилие, насилието въобще и войната по пътищата.

“Станахме свидетели на извънредно свикване на Народно събрание. Заради вълна от насилие, която не е тук от вчера или от онзи ден, но заради едно събитие, което пак с месец и половина закъснение взриви обществото, тъй като такива протести не помним от две години и половина. И този път еднозначни протести. Нямаше друго мнение. Имаше само едно мнение – насилието във всякакъв вид е недопустимо. Точка по въпроса.

Още: Адвокат цитира истински абсурд от Закона за защита от домашното насилие (ВИДЕО)

Домашното насилие по време на Ковид все едно изчезна, но то си беше тук и доби застрашителни размери. И не само домашно, имахме няколко убийства по особено жесток начин. Този тип поведение трябва да се анализира по същество. Не съм специалист да говоря за тези неща, но в обществото назрява едно брутално усещане за липса на справедливост. Че имаме закони, но някак си не успяваме да ги приложим. Следващата крачка са онези протести, много по-масови, да искат радикални мерки. И стигаме до сигуация, където тълпата ще налага правосъдие, а това е недопустимо в демократична и правова държава.

Още: България: Само с по-строги наказания не става.

Гражданите протестират, но не за или против политическа сила, а за кауза. А за мен това е оптимистично, защото гражданското общество най-сетне започва да функционира като такова. Може да припознава вече метацели, такива, които да подредят и преструктурират йерархията на обществените ценности. Почва да се усеща като общество, кое му е важно. Надявам се тази енергия да не изчезне и политиците от всички партии да усетят жегата от улицата в случая не като революция, помитаща всичко и налагаща справедливост и гилотината в Париж, а като енергия, заредена с очаквания да се случи ред. И да не изпада в смехотворни неща да дефинира какво е връзка, колко дълготрайна е тя, интимна ли е, платоническа ли е и прочие такива неща.Политиците трябва да дадат най-доброто от себе си на базата на европейския и световен опит така, щото да имаме закони, които обаче да се спазват от обучени и съблюдаващи тяхното прилагане хора. Видяхме и прокурори, и съдебни медици в Стара Загора в какво безумие са били съучастници, доброволно или доброзорно.“

Още: Коментар №2 на седмицата: Мъченик Вежди и светите конспиратори

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес