Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Социалната политика на правителството се пропуква по много линии

30 ноември 2019, 13:40 часа • 2275 прочитания

Социалната политика на правителството се пропуква по много линии и някой трябва да поеме отговорност. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов във връзка с оставката на министъра на социалната политика Бисер Петков. Той обясни, че проблемите в този ресор са довели до недоволството на сериозни обществени групи в страната.

„Най-пресния и обсъждан пример е този с втората пенсия и наближаващите първи изплащания от частни пенсионни фондове, които ще извадят на бял свят истина, за която експертите предупреждават от години, а именно, че тя ще се окаже много по-малка от очакванията и че българските граждани, които внасят редовно и честно своите допълнителни осигуровки ще получават много по-малко и не са защитени по никакъв начин от държавата“, обясни той.

Борис Попиванов обясни, че особеност на кабинета на премиера Бойко Борисов е разделението на министрите на такива, които той пази на всяка цена като регионален, финансов, енергиен и такива, които са най-близки до живота на хората като здравния, социалния и образователния, където скандалите водят до непрекъснати смени и служат за спасяване на кабинета чрез оставките им. Според него проблемът не е в личността на Бисер Петков, а във водената неубедителна социална политика, която ще направи неуспешен и следващия социален министър. Затова за поста ще се търси компромисна експертна фигура, а не политическо назначение, което би могло да изгори скоро, каза още той и допълни, че проблемът с втората пенсия не може да бъде решен в рамките на оставащия мандат на кабинета.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес