Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политиците обичат да ни изненадват: Политолози с прогноза за изхода от политическата криза

28 октомври 2024, 08:48 часа • 680 прочитания

Трудно е в момента да се правят прогнози какво ще се случи, защото от една страна политиците не са дали никакви заявки, а от друга страна те обичат да ни изненадват. Това коменитра политологът Христо Панчугов в ефира на Нова телевизия относно изхода от политическата криза след седмите подред избори

ОЩЕ: Първан Симеонов вижда възможност за кабинет между ГЕРБ, ПП-ДБ, ИТН и БСП

"Няколко нещо все пак са очевидни. В този парламент има само едно възможно управляващо мнозинство. Така че каквото и да се прави, е нужно бързо да стане ясно, че има стабилно ядро. ДПС-ата са неприемлив партньор много отдавна. Ситуацията от последните месеци направи това още по-радикално", заяви той.

Според него първият въпрос е дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще се разберат и колко стабилно ще е това разбирателство. Вторият е вече за подкрепата. "Възможните подкрепи не са много. Предстоят трудни преговори и то най-вече заради неспособността на партиите да надскачат собствените си очаквания", обясни Панчугов.

ОЩЕ: Политолози не виждат шанс за кабинет в новия парламент с 9 партии

"Инициативата за съставяне на правителство е в ГЕРБ. Има две възможности. Първата е да се направи супер сглобка. Трябва да се разберат с ПП-ДБ и да си вземат още един малък. Това им стига за супер сглобка", смята социологът Андрей Райчев.

Вторият подход според него е е да се направи правителство на малцинството, но този път премиерът се казва Бойко Борисов. "Той отива при президента, взима мандата и получава подкрепа - това е скрита коалиция. Това ще е коалиция на желаещите. Двата подхода обяче не са несъчетаеми", каза той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес