Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подготовка за преход от мирно към военно време ще обсъжда в Брюксел началникът на българската отбрана

17 януари 2024, 13:06 часа • 8534 прочитания

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в първото за тази година заседание на Военния комитет на НАТО, което се провежда на 17 и 18 януари в белгийската и европейска столица Брюксел.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани с етапите от развитието, прилагането и адаптирането на различни ключови стратегически документи по изграждането и укрепването на способностите за възпиране и отбрана на съюза.

Още: Нови учебници по история заради Русия и как да се докажем пред НАТО: Съвети от бивш министър (ВИДЕО)

Преход от мирно към военно време - каква е подготовката?

Акцент ще бъде поставен върху ресурсното осигуряване и програмите за подготовка на системата за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на Алианса за преход от мирно към военно време. Намирането и постигането на баланс между изграждането на необходимите способности и ресурсите за отбрана също ще бъде акцент в планираните дискусии.

Още: "Щит на европейското небе": България се включва в съвместната покупка на ПВО

Снимка: Actualno.com

Специално внимание ще бъде отделено на ситуацията в и около Украйна, възможностите за оказване на подкрепа на украинските въоръжени сили за противодействие на руската агресия и дейността на създадения през миналата година съвет НАТО-Украйна.

Ще бъде разгледано и текущото състояние, и бъдещото развитие на сътрудничеството със страните партньори от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

В отделна сесия генералният секретар на НАТО ще сподели виждането си по подготовката за Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Алианса, която ще се проведе през месец юли във Вашингтон.

Още: Адмирал Емил Ефтимов: За F-16, мините в Черно море и ще се бием ли срещу хутите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес