Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Политиките на сфери на влияние трябва да останат в 19 век

08 май 2015, 22:31 часа • 7956 прочитания

Политиките на сфери на влияние трябва да останат в 19 век. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в ефира на БНТ, коментирайки отказа си да посети Москва утре по случай Деня на победата и опита за установяване на сфери на влияние сред големите държави като Русия.

"Глобалните интереси трябва да отстъпят на глобалните принципи. в 21 век имаме 250 държави. Не бива да се делим на Велики сили и периферия, защото именно това доведе до кръвопролития", заяви Плевнелиев. Говорейки за българската въняна политика и ориентацията й на Запад или към Русия, той каза, че тя не бива да бъде вкарана в едно изречение. "В 21 век нашата политика е на отстояване на националните интереси", заяви държавния глава.

Плевнелиев заяви, че за никого няма да е изненада, че няма да посети Москва в отговор на въпрос, че ще се усети липсата на българския президент. "Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради", каза той. "Нашият посланик ще бъде в Москва", добави Росен Плевнелиев.

"Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години, в комунистическия режим беше на 16 република – да остане в миналото", каза още президентът в предаването "Панорама". "Докато аз съм държавен глава - България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС и ви уверявам тя намира днес много приятели”, заяви той.  

По думите му в България трябва да настъпи обединение както по оценката за фашизма, така и по същия начин за комунизма. Комунизмът и фашизмът са двете страни на една монета, коментира той. На въпрос, дали имено по тези теми не би трябвало президентът да е най-сдържан в коментарите си, Плевнелиев отговори, че като демократ и президент той не може да замълчи.

"Като държавен глава аз правя разликата между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на тази на Европейския съвет”, допълни президентът. Според него в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона.

"Същевременно ние тук в България ще дадем нашия дан за обективния прочит на историята", заяви той.

"Вярвам, че Църквата е направила своите изводи и ще коригира своето решение", коментира държавният глава решението на Светият синод да се спомена името на Симеон Сакскобургготски като "цар на българите" в литерургии. 

Плевнелиев каза още, че българската армия остава стратегически приоритет. Той заяви също, че трябва да видим осъдени от случая с КТБ, но и е задължително да се намерят източените пари.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес